Gunnar Wiig ved "Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri" vinner juleøltesten.

De eneste som kommer ut av dette med en flik av æren i behold er Aass med sitt tradisjonsrike juleøl og Ringnes med sin Julebokk.

Avkler bryggeriene
Norsk bryggerinæring blir på mange måter avkledd av bryggeriet Nøgne Ø for tiden. Bryggerinæringen pynter seg med fagre ord om ølkultur ved festlige anledninger, men er egentlig ren kommers på linje med Cola, Fanta og Sprite iblandet ubegrunnet lokalpatriotisme. Det er ingenting galt i å drive kommers og å tjene penger, men bryggerinæringen må slutte å gjemme seg bak ord som kultur og tradisjon. Vi får inderlig håpe at Nøgne Ø blir med oss videre som korreks og referanse for godt øl.

Det er bare poløl som gjelder
KRF og deres medskyldnere klarte i sin tid å frelse Norges befolkning for sterkølets forbannelse ved å utstøte det fra butikkene og inn i evig fortapelse i Vinmonopolets hyller. Dermed dukket alkoholsvakt juleøl opp i butikkene og nordmenns referanser for godt øl ble ytterligere svekket. Vinguiden boikotter juleølet med KRF-smak og oppfordrer sine lesere til å gjøre det samme. Vi tester derfor kun poløl.

Vinmonopolet gir asyl til godt øl
Vinmonopolet visste ikke til å begynne med hva de skulle gjøre med ølet - utover ”plan A” som var å ignorere det. Nå er noe imidlertid i gjære. Vinmonopolet er i ferd med å ta det ansvaret for ølkulturen som norske bryggerier for lengst har sagt fra seg. De har tatt inn superøl fra Belgia, styrket sin kompetanse og har nå løftet mikrobryggeriet Nøgne Ø opp til et nasjonalt nivå. Vi er Vinmonopolet en stor takk skyldig.

46791 Nøgne Ø God Jul
Kroner 69,50

Dette ølet er dyrt, men stiller da også i en helt egen klasse. Mørk ugjennomtrengelig kobberfarge (ufiltrert). Ølet har stor kompleksitet, med aromaer av karamellaktig maltkarakter, sjokolade, nøtter, rosiner og en litt ubestemmelig krydderkarakter (nellik?). Ølet er nærmest vinøst og kremet i konsistensen og eksplosivt aromatisk. Balansen mellom sødme og humlebitterhet er perfekt. Dette ølet kan og bør lagres og vil nok være enda bedre neste jul. Vinguiden har imidlertid ikke tenkt å vente helt til neste jul, men legger vekk et par flasker som en test.

2655 Aass Juleøl
Kroner 24,90

Aass holder stilen. Dette er et mørk og rikt juleøl som blekner litt ved siden av Nøgne Ø, men hamler lett opp med alle konkurrentene i ”kommersklassen”. Mørk og rik smak med flott rosin og karamellaroma og en tiltalende lett brent karakter. Balansert og harmonisk.

32650 Ringnes Julebokk
Kroner 28,40
Julebokken er et interessant og ikke minst alkoholsterkt øl som fortjener en honnør. Rikt, fyldig, sterk med fine rosin- og pærearomaer og god bitterhet. Bra!

2650 Fredrikstad Juleøl
Kroner 25,00
I den resterende mengden av mer intetsigende øl falt vi litt for Fredrikstad. Det er lyst og lett, men balansert og elegant med mer smak enn de fleste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.