Håndlaget juleøl fra Nøgne Ø
Vinguiden har gjort sin vanlige test av Juleøl. Testen er som vanlig kun gjort på de alkoholsterke ekte juleølene som selges på polet. Den suverene vinneren er Nøgne Ø. Nøgne Ø lager et juleøl som oser av kultur og håndverk. I år har de rett og slett laget et monumentalt juleøl. Det er egentlig ikke mulig å sammenligne dette med ølet fra de vanlige kommersielle norske bryggeriene. Som i fjor er det bare Aas som kommer fra dette med æren noenlunde i behold.

Ufiltrert naturlig øl
Nøgne Ø lager et helt naturlig og ufiltrert øl. Det bør derfor ideelt få stå i ro i et par dager før du åpner det så bunnfallet legger seg litt. Ølet er også meget holdbart.

Nøgne Ø God Jul
62,50 kroner (0,5 l)
95 poeng
Dette er helt fantastisk. Flotte dufter av sjokolade, karamell og tørket frukt og pære med hint av kaffe. Intenst aromatisk fyldig og vinøst med god sødme. Det er likevel elegant og friskt med en herlig bitter finish. Dette smaker så rent naturlig og ekte at vi nesten tar til tårene.

Nøgne Ø Julenatt
Kroner 60 (0,5 l)
92 poeng
Dette er en vaniljeporter. Nok et monumentalt øl fra Nøgne Ø. Flott vaniljearoma og intens sødmefull smak av tørket frukt og kaffe med bitter finish med stor lengde. Et spennende juleøl!

Nøgne Ø Underlig jul
Kroner 42,50 (0,5 l)
92 poeng
Her har Nøgne Ø gjort et friskt eksperiment. Dette er jul på flaske. Intenst aromatisk og krydderpreget øl som minner om en blanding av juleøl og julegløgg. Laget i en litt lettere og friskere stil enn de andre juleølene fra Nøgne Ø.

Aass
Kroner 23,90 (0,33 l)
89 poeng
I en egen klasse blant de norske ”kommersielle”. Flotte aromaer av karamell, sjokolade, tørket frukt og pære. Fyldig, nesten kremet smak med stor tyngde og lengde med perfekt bitter finish.

Regal Christmas (Belgia)
Kroner 79,90 (0,75 l)
89 poeng
Spennende, svært intenst musserende øl. Fruktig og vinøst øl som dufter av kandiserte frukter. Fyldig intenst og friskt øl med lang syrlig finish.

Ringnes Julebokk
Kroner 27,40 (0,33 l)
85 poeng
Dette er alltid bra. Bra aromaer av sjokolade og tørket frukt (mye rosiner). Et mørkt sterkt og massivt øl med mer kraft, fylde og alkohol enn kompleksitet.

Hansa
Kroner 24,60 (0,33 l)
80 poeng
Dette er litt kontroversielt øl hvis du ikke er fra Bergen. Det er et lett juleøl uten den store intensiteten og tyngden. Det er imidlertid usedvanlig friskt og elegant med fine toner av appelsinskall, karamell og ren maltkarakter. Lett bitter finish trekker også opp.

Fredrikstad
Kroner 24,60 (0,33 l)
80 poeng
Alltid en av de bedre. Et mykt, fyldig, elegant og relativt lett øl med fin bitter finish. Flotte aromaer av bittersjokolade og fine fruktige elementer som minner og tørket aprikos.

Andre juleøl:

CB
Nøytralt, søtt, lite bitterhet. Lett og kjedelig.

Mack
Lyst, lett, enkelt men relativt balansert, aromatisk og friskt med fine toner av karamell og tørket frukt. Det er mulig å forstå at noen liker dette, men for oss blir dette for lett og enkelt.

Lervig
Karakterløst, enkelt og blekt. Usedvanlig lite smak og karakter.

Frydenlund
Enkel, lett brent kaffepreget karakter. Tamt, smakløst og kort øl.

Borg
Et korrekt, men kjedelig juleøl med gode smaker av kaffe, tørket frukt og krydder. Fin bitter finish.

Ringnes
Mørke kaffe og sjokoladetoner lover mer enn ølet holder. Fyldig, men kjedelig øl med kort finish.

Dahl
Svært karamellpreget aroma. Fyldig og søtt, men kort og kjedelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.