Det er verdens største og mest innflytelsesrike vinmagasin, The Wine Spectator, som har lagt sin elsk på vinen til Odfjell Vineyards. Stadig vekk er en av vinene herfra ”Dagens vin”, eller de får karakteristikken ”Beste kjøp” . Toppvinen Aliara fikk nylig 91 poeng for annet år på rad og la seg inn blant de fire beste chilenske vinene i testen. Vineriet er blitt satt opp på listen over ”up and coming – wineries to watch”, og en rekke lovord har drysset over Odfjell-teamet.

 

Bernt Daniel, Dan jr og Laurence Odfjell.

Suksess
Suksessen skyltes i hovedsak en lykkelig kombinasjon av pågangsmot, bergenske redermillioner, god arkitektur, flink fransk vinmaker og ikke minst tyngden til den amerikanske vinkonsulenten Paul Hobbs. Ikke bare har han vært med på å designe Odfjell-vinen, men han har vært like mye en døråpner i USA til de riktige menneskene i bransjen.

Viktiog konsulent
- Hvor viktig er Hobbs for Odfjells suksess både som rådgiver og kanskje ikke minst som døråpner i USA?

- Det at Paul Hobbs er en del av vårt team er uvurderlig. Hans rykte og renome som en av USAs beste vinmakere har hjulpet oss med å skaffe interesse for våre viner. Han implementerte strenge behandlingsrutiner av våre vinmarker, noe som forøvrig er hans varemerke, i tillegg satt han i gang vårt søk etter de beste vinmarkene i Chile. Han er såpass fornøyd med Odfjell Vineyards at han har ytret et ønske om å produsere en " Ultra Premium Wine" i samarbeid med oss, sier Bernt Daniel Odfjell.

  Fra venstre Arnaud Hereu (vinmaker), Paul Hobbs og Arturo Labbe (agronom).

Paul Hobbs har en lang mererittliste. Det hele startet på mange måter i 1979 da han ble en del av Mondavis Opus One-team. Der ble han sjefsønolog i 1981. Opus One har lenge vært en av USAs mest ettertraktede viner. I 1985 meldte han overgang til Simi hvor han i 1989 ble president og sjefsvinmaker. På denne tiden skaffet Simi seg et navn som et av USAs beste vinerier. Samtidig begynte han å samarbeide med Nicolas Catena i Argentina. Der skapte han den nå berømte Alamos-serien som også går sin seiersgang ikke bare i resten av verden, men også i Norge. Catenas billigvin Argento er nå en kjempesuksess i Norge. I 1991 kjøpte han land og startet sammen med noen partnere Paul Hobbs Winery. I 1998 kjøpte han mer samt et anlegg i Sebastopol i Russian River Valley. Hobbs egne viner er blant de dyreste og mest ettertraktede i USA. Ikke nok med dette er han også konsulent for amerikanske Peter Michael, Fisher Vineyards og Stag’s Leap Wine Cellar samt argentinske Viña Coblos, og ikke minst Odfjell Vineyards.

 Over 100 millioner
Da Dagens Næringsliv for fireogethalvt år siden besøkte vingården i Maipo-dalen rett utenfor den chilenske hovedstaden Santiago ville ikke skipsreder Dan Odfjell jr. ut med hvor mye han hadde brukt på vinanlegget. Selve farmen ble kjøpt for håndpenger i 1982 sammenliknet med kostnadene til omplanting og ikke minst bygging av et av verdens fineste vinerier.

Et sted over 100 millioner kroner var neppe langt fra sannheten. Odfjell hadde ifølge internasjonale kilder den gang brukt rundt seks millioner dollar bare på selve produksjonsanlegget, i tillegg kom bygging av staller og mye annet som førte summen opp i rundt 10 millioner dollar.

Den gang sa skipsreder Dan Odfjell jr. at han innså at han neppe får noen økonomisk avkastning på vindrømmene:

- Målet er å få det til å gå rundt. Jeg får neppe igjen kapitalen som er lagt ned, i alle fall ikke på mange år. Det beste jeg kan håpe på er at vi kommer til å lage en såpass god vin at det blir mulig å få inn noen penger, sa han den gang.

 Amerikansk suksess
I dag er nok mulighetene større. For fortsetter suksessen i USA så blir det hele lettere. Imidlertid koster suksess også mye, for Hobbs har fått familien til å kjøpe ny jord, godt plassert med gamle vinstokker av Carignan. Det gir konsentrert og kompleks vin.

Også vinmaker Arnaud Hereu har vært veldig viktig for teamet. Da Dagens Næringsliv var på besøk var Dan Odfjell jr. ikke helt fornøyd med den unge franskmannen for han forklarte ikke godt nok for skipsrederen hvorfor han ikke ville produsere vin fra de unge vinstokkene slik alle andre gjorde og selge under eget merke. Ei heller forklarte han godt nok det han gjorde.

Vil lage Chiles beste vin
Hereu var imidlertid helt sikker på at han skulle lage noen av de beste vinene i Chile.

- Men det tar tid. Produksjonsanlegget er blant de beste i verden, nå må vi jobbe litt ekstra hardt i vinmarken, sa han den gang.

Hereu som selv har erf#229 fra det franske vinslottet Chateau Montus klarte nok mye raskere enn han selv trodde å lage noen av Chiles beste viner.

Men det har kostet.

Nå sier Bernt Daniel Odfjell diplomatisk på DNs spørsmål om hvor mye det har kostet at det har kostet godt over 100 millioner kroner.

Trukket seg ut
Skipsreder Dan Odfjell jr har selv trukket seg ut av vindriften, selv om han fortsatt bruker gården som base deler av året for familiens andre skippingrelaterte aktiviteter i Chile, Argentina og Brasil. Sønnen Laurence, som er utdannet arkitekt og tegnet vineriet, er arbeidende styreleder. Bernt Daniel Odfjell styrer over det nordiske markedet samt finans.

 Odfjellstilen
Vinene har fått en klar gjenkjennende karakter. De har fått et mer amerikansk preg. Den som sier Chile på disse blindt skal vi like å treffe. Enkelte gode viner fra Mendoza likner mer. Konkurrerende storviner fra Chile har en tendens til å bli mye mer plumpe og søtladne. Her er heller ikke overeikingen som mange toppviner fra Chile og Mendoza har, bortsett fra i Odfjells toppvin Aliara hvor det etter vår smak var altfor hard eiking i første forsøk. 2001-årgangen derimot har mer integrert eik, så litt reduksjon til på eikebruken så blir den en knallvin. Denne vinen kommer på salg i Norge til våren.

Det som preger vinene er en volumiøs sammensetning som smelter sammen frukt og eik med fin konsentrasjon og ikke minst friskhet. De er svære og fruktige samtidig som de klarer å kombinere mye ekstrakt med også å være delikate. Orzada-serien har mest av dette, og de er fryktelig innsmigrende i tillegg.

Veldig godt gjort – trolig har vi bare sett starten på et bergensk vineventyr i Chile.

Alle vinene må bestilles bortsett fra i Bergen hvor mange utsalg har flere av vinene tilgjengelig.

33765 Rojo Cabernet Sauvignon 2003
Odfjell Vineyards
Chile, Maipo
Kroner 85,90
76 poeng
Drøbacchus
Vin fra unge vinstokker. Klassisk lett søtlig solbærpreget cabernet fra Chile med brukbar friskhet og substans.

34387 Armador Cabernet Sauvignon 2003
Odfjell Vineyards
Chile, Maipo
Kroner 100,-
84 poeng
Vinordia
Det klart beste kjøpet fra Chile i det norske markedet. Vi er ofte uenige med amerikanske Wine Spectator, men at de har rost denne vinen opp i skyene skjønner vi veldig godt. Rett og slett ren nytelse til en relativt billig penge. Avdempet solbærkarakter, fint krydder- og trepreg. Fast, men bløt. Rund og fyldig samtidig som den har en fin struktur og balanse. Den har en fin syrefriskhet som de fleste chilenske vinene mangler. Søtlig frukt, men fin tørr avslutning. God matvin.

34219 Armador Carmenere 2003
Odfjell Vineyards
Chile, Maipo
Kroner 118,00
83 poeng
Vinordia
Vi testet alle de chilenske Carmenerene som er å få på polet. Denne sto ut som best, selv om Odfjells egen Orzada Carmenere, som ikke er å få i Norge dessverre, er enda bedre. Når druen er perfekt moden gir den vanligvis rike og silkemyke viner med litt lav syre og svært tiltalende aromaer av lakris, lær og mørke bær samt tørket frukt. Denne vinen har alt dette og en mye bedre friskhet enn alle de andre.

50044 Orzada Cabernet Sauvignon 2001
Odfjell Vineyards
Chile, Maipo
Kroner 159,00
88 poeng
Vinordia
Dette er kanskje den stiligste og mest elegante cabernet vi har smakt fra Chile. Praktfull, ren sødmefull solbæraroma med hint av sedertre, vanilje og sjokolade med hint av pepper. Overraskende fast, frisk og tørr med flott lengde. Bevares! Vi er normalt aldri særlig begeistret for chilensk cabernet, men dette er rett og slett en flott vin.

34304 Orzada Carignan 2002
Odfjell Vineyards
Chile, Maipo
Kroner 168,80
89 poeng
Vinordia
Dette lukter da vitterlig som en topp syd-fransk vin. Noe solbær og syltet kirsebær med innslag av tørket frukt. Fint urtepreg (timian). Dette er en stor vin fra en relativt enkel druetype som viser potensialet i Chilensk vin. En svært original vin laget av gamle vinstokker.

Dette produserer Odfjell Vineyards

Produksjon i 2003 årgang:

Rojo:11.000 kasser
Armador Cabernet Sauvignon:17.150 kasser
Armador Carmenere: 3.400 kasser
Armador Merlot: 3.400 kasser
Armador Syrah: 1.850 kasser
Orzada Cab.Sauv: 1.260 kasser
Orzada Carmenere: 1.350 kasser
Orzada Carignan: 1.000 kasser
Orzada Cabernet Franc: 870 kasser
Orzada Malbec: 560 kasser
Aliara 2001: 1450 kasser(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.