Det svenske investeringsselskapet Ratos har kjøpt 85 prosent av Arcus-Gruppen, men det er ikke første gang utlendinger har forsøkt å få kloa i den norske vin- og spritprodusenten.

Bakgrunn:Hemmelig bud på Arcus

I desember kunne dn.no avsløre at den finske spritgiganten Altia var i dialog med Sucra om et kjøp av Arcus. Koskenkorva-produsentens toppsjef fremmet i et brev til Sucras styreformann et hemmelig bud på Arcus.

Hemmelig milliardbud
- Altia er villige til å fremme en ikke-bindende intensjonsavtale for å fortsette diskusjonene med Sucra med en antagelse at Altia vil kjøpe samtlige utestående Arcus-aksjer for et kontantbeløp tilsvarende en selskapsverdi på 120-150 millioner euro, het det i brevet fra Altias konsernsjef Veikko Kasurinen til styreformann Trond Vernegg i Sucra.

Brevet, som var datert 26. november 2004, viste at Altia over lengre tid hadde ført samtaler med Arcus og dets eiere Sucra AS om et mulig salg av Arcus-Gruppen. Brevet, som Vernegg bekreftet innholdet av, viste at Arcus kunne blitt solgt for mellom 970 millioner og 1,2 milliarder kroner, dersom alle bedriftene i Sucra-konsortiet ønsket dette.

Men det var det ikke alle som ville. Etter en ”helhetsvurdering” besluttet styret i Sucra og avstå fra å gå videre med tilbudet fra finnene.

50-280 mill. glapp
Mens finnene ville kjøpe hele selskapet, har Arcus-eierne et halvt år etter takket ja til et tilbud som kun gjelder salg av 85 prosent av selskapet. Hoffs økte eierandel, viser at det er viktig for norske potetbønder å beholde innflytelse over et selskap som bruker potetbøndenes råvarer i produksjonen.

Dagens salg verdsetter Arcus-Gruppen til 920 millioner kroner og gir en fet gevinst til selgerne, men hadde de solgt i desember kunne fortjenesten vært 50 til 280 millioner kroner mer.

Les også:Selger Arcus med stor gevinst(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.