Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Selger Arcus med stor gevinst

Et svensk investeringsselskap har kjøpt 85 prosent av Arcus-gruppen. Knappe to år etter at staten solgte sine siste aksjer i spritselskapet, er det kun norske potetbønder som er igjen på eiersiden. Alle andre staten solgte Arcus-aksjer til, sitter igjen med en fet gevinst.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det svenske investeringsselskapet Ratos ab har i dag signert en avtale med eierkonsortiet Sucra om å overta majoriteten av aksjene i Arcus-Gruppen asa. Svenskene kjøper 85 prosent av aksjene for en pris som verdsetter konsernet til 920 millioner kroner.

Arcus blir solgt.
Ble ikke langsiktig
Statens nedsalg i Arcus startet i 2001 med et salg av 66 prosent av aksjene til Sucra – et konsortium bestående av en gruppe bedrifter som dekker det meste av verdikjeden til Arcus. I 2003 solgte staten resten av Arcus-aksjene. Daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen uttalte da at staten ønsket å sikre en langsiktig eier for Arcus.

Slik gikk det ikke.

Det er tyske og danske interesser som har eid over halvparten av Arcus-aksjene og de har nå sikret seg en bra gevinst ved å selge. Utlendingene fikk også med seg de norske vinimportørene Ekjord og Helge Wiig, samt Tine, Norsk Kjøttsamvirke og Sparebanken Hedmark til å selge.

Bare selskapet som eies av norske potetbønder - Hoff Norske Potetindustrier - blir igjen. Selskapet øker sin andel til 9,9 prosent. Også konsernets ledelse går inn på eiersiden med en andel på 5,1 prosent.

Halv milliard i fortjeneste
Med en salgspris som verdsetter hele selskapet til 920 millioner kroner, har Arcus steget 370 millioner kroner i verdi i løpet av de få årene som er gått siden dagens selgere selv kjøpte fra staten.

I tillegg til verdiøkningen tok Sucra ut 260 millioner kroner i utbytte i løpet av de første to årene konsortiet eide spritprodusenten.

Fortjenesten er dermed på hele 630 millioner kroner - godt over innsatsen på 550 millioner kroner.

- Gjennom Ratos får vi en eier som fokuserer på vår virksomhet og Arcus-Gruppens videre utvikling. Vår felles ambisjon er å ytterligere styrke våre norske merkevarer. De nye eierne gir oss mulighet til å realisere vår strategi om vekst i det nordiske markedet, sier administrerende direktør Peter Wesenberg i Arcus-Gruppen.

Dette er partene

Arcus:

Arcusgruppen består av morselskapet Arcus AS og de heleide datterselskapene Vectura og Arcus Produkter. Selskapet ble etablert i 1996 for å overta blant annet Vinmonopolets produksjonsvirksomhet. Gruppen hadde en omsetning i 2004 på drøyt to milliarder kroner. Hovedproduksjon på Hasle i Oslo, men også på Hamar og i Halden. 560 ansatte.

Sucra:

Sucra AS ble etablert i 2000 med mål å kjøpe seg opp i Arcus. Bak selskapet står en gruppe bedrifter som dekker det meste av verdikjeden til Arcus. Sucra-eierne er Berentzen-Gruppe AG, Jensen & Co Invest AS, Ekjord Wine & Spirit Ltd., WiCo AS (Helge Wiig AS), Norske Potetindustrier BA, Tine Norske Meierier BA, Norsk Kjøttsamvirke BA, Sparebanken Hedmark.

Ratos:

Ratos ab er et børsnotert, svensk investeringsselskap med utspring i handelsforetaket Söderberg & Haak som ble grunnlagt i 1866. Har i dag i overkant av 30.000 eiere med familien Söderberg og de Söderbergske stiftelser som største eiere. Ratos er tidligere kjent for investeringen i og utviklingen av Dynal Biotech som ble solgt tidligere i år. Har også investert i Bluegarden og Haglöfs.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Mest sett på DNtv nå