Det svenske investeringsselskapet Ratos ab har i dag signert en avtale med eierkonsortiet Sucra om å overta majoriteten av aksjene i Arcus-Gruppen asa. Svenskene kjøper 85 prosent av aksjene for en pris som verdsetter konsernet til 920 millioner kroner.

Arcus blir solgt.
Arcus blir solgt.
Ble ikke langsiktig
Statens nedsalg i Arcus startet i 2001 med et salg av 66 prosent av aksjene til Sucra – et konsortium bestående av en gruppe bedrifter som dekker det meste av verdikjeden til Arcus. I 2003 solgte staten resten av Arcus-aksjene. Daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen uttalte da at staten ønsket å sikre en langsiktig eier for Arcus.

Slik gikk det ikke.

Det er tyske og danske interesser som har eid over halvparten av Arcus-aksjene og de har nå sikret seg en bra gevinst ved å selge. Utlendingene fikk også med seg de norske vinimportørene Ekjord og Helge Wiig, samt Tine, Norsk Kjøttsamvirke og Sparebanken Hedmark til å selge.

Bare selskapet som eies av norske potetbønder - Hoff Norske Potetindustrier - blir igjen. Selskapet øker sin andel til 9,9 prosent. Også konsernets ledelse går inn på eiersiden med en andel på 5,1 prosent.

Halv milliard i fortjeneste
Med en salgspris som verdsetter hele selskapet til 920 millioner kroner, har Arcus steget 370 millioner kroner i verdi i løpet av de få årene som er gått siden dagens selgere selv kjøpte fra staten.

I tillegg til verdiøkningen tok Sucra ut 260 millioner kroner i utbytte i løpet av de første to årene konsortiet eide spritprodusenten.

Fortjenesten er dermed på hele 630 millioner kroner - godt over innsatsen på 550 millioner kroner.

- Gjennom Ratos får vi en eier som fokuserer på vår virksomhet og Arcus-Gruppens videre utvikling. Vår felles ambisjon er å ytterligere styrke våre norske merkevarer. De nye eierne gir oss mulighet til å realisere vår strategi om vekst i det nordiske markedet, sier administrerende direktør Peter Wesenberg i Arcus-Gruppen.

Dette er partene