Restaurantbransjen kan ofte være en indikator på folks kjøpekraft, og den rapporterer i år om gode tider før julerushet setter inn.

Ifølge en spisefakta-undersøkelse utført av MMI går 23 prosent på restaurant en gang i måneden eller oftere. I julerushet er trolig denne prosentandelen enda høyere.

– Folk går oftere ut enn før og denne økningen er størst blant menn mellom 40 og 49 år, sier forsker Annechen Bahr Bugge ved SIFO.

Stappfullt hus

Et flertall restauranter melder om fulle hus fram mot jul og tradisjonsrike Statholdergaarden er ikke noe unntak.

– Vi har stappfulle hus fra september og fram til jul, og det syns jeg er svært hyggelig, sier mesterkokk Bent Stiansen ved Statholdergaarden i Oslo til NTB.

Stiansen og kjøkkensjef Torbjörn Forster serverer de lekreste retter og har flere sammensetninger av fem- og seksretters gourmettilbud på sin menyen.

De serverer blant annet lutefisk og danskinspirert julemat. Samtidig er det også spennende retter med hjort, breiflabb og andebryst fra Stange på menyen.

Omsetningen per dag er størst i desember ved Statholdergaarden, men på månedsbasis kommer november best ut på grunn av flere virkedager.

Drømmenes Emma

I Tromsø har «ho Emma» sitt eget kjøkken, en kulinarisk oase med det ambisiøse og velklingende navnet Emma’s Drømmekjøkken. Der serveres sammensatte menyer, alt fra tre til sju retter.

– Vi vil at våre gjester skal litt bort fra alt kjas og mas, og at Emma skal tilfredsstille alle dine drømmer, sier nestleder Monica Mathiassen. Drømmekjøkkenet har alle helgene fram til jul fullbooket, men noen ledige bordplasser fins fortsatt på øvrige ukedager.

20 prosent opp

Ved Oslo Spiseforretning i Gamlebyen er det også trangt om plassen fram mot jul.

– Vi er positivt overrasket over pågangen. Alle helgene fram til nyttår er fullbooket hos oss, sier daglig leder Jarle Baer ved Oslo Spiseforretning. De har både restaurant og selskapslokaler.

– Belegget er godt hos oss uansett, men vi topper omsetningen med rundt en 20 prosent økning i november, sier Baer. Desember er ikke en fullt så bra måned siden den består av færre virkedager.

Av julemat har restauranten rakfisk og pinnekjøtt på menyen.

Gourmet-meny

Ved Finnegaardsstuene i Bergen, som er blitt brukt av tyske, nederlandske og norske kjøpmenn som arbeidssted, varelager og spisested gjennom et par hundreår, er det nå kjøkkensjef Andrew Downing som står for meny-tilbudet.

– Vi har godt belegg for tiden og det er først og fremst fredag som er den store dagen. Da vil «alle» ut og spise, sier eier Agnethe Sunde til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.