Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi spiser mye mer frukt og grønt enn for bare to år siden. Til sammen kjøper gjennomsnittsnordmannen årlig 100 kilo frukt, bær og grønnsaker, noe som er en økning på over seks kilo på to år, skriver Vårt Land.

Tallene viser også at nordmenn spiser stadig mindre fett og at vi fyller handleposene med mer kjøtt, særlig fra fjærfe. Også bruken av fisk viser til en liten oppgang.

Usunn billig mat
– Folk har bedre råd. Men samtidig har vi sårbare grupper som faller utenfor. Den usunne maten er ofte den billigste, og det er blant de fattige at fedmen og overvekten kommer, mener ernæringsprofessor Kaare R. Norum.

Mens salget av brus går ned med tre liter i året og H-melk med 2,5 liter, drikker nordmenn stadig mer alkohol, nemlig fire liter mer øl og nesten en liter mer vin enn for bare to år siden.

– Alkohol er et belønningsprodukt. Vi lever i et samfunn med sterkt skille mellom ytelse og nytelse. Fredagspilsen er belønningen for å ha jobbet hele uka, mener antropolog Runar Døving, som har mat som ett av sine fagfelt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.