- Jeg blir skuffet om jeg ikke vinner, var den klare meldingen fra Geir Skeie da DNtv snakket med ham rett før han reiste til Frankrike for å delta i kokkekunstens verdensmesterskap – Bocuse d’Or.

I dag er dagen 28-åringen har ventet på i 15 år. Drømmen om Bocuse d'or startet da han så den norske vinneren Bent Stiansen på tv med Ingerid Espelid.

Favoritt
Tirsdag var halvparten av de 24 deltagerne i årets kokke-VM i ilden. I dag onsdag skal den siste halvparten demonstrere sine kunster. Geir Skeie er en av dem.

Som vinner av det europeiske mesterskapet i Stavanger(se video) ifjor er det liten tvil om at nordmannen er en av de største favorittene.
I dag skal han lage mat i konkurranseboks nummer en. Og klokken ti på ni starter han som førstemann.

I sekstiden i kveld vet vi om han også avslutter som nummer en.

 Sensasjon
Bagatelle-sjef Eyvind Hellstrøm er Norges mann blant de 24 dommerne i årets konkurranse. Han har også prøvesmaket Geir Skeies meny før konkurransen. Han er klar på at en norsk seier i dag, bør legges merke til.

– Om en nordmann skulle vinne Bocuse d’Or, er det jo egentlig en sensasjon. Det er som om en stutt, liten franskmann skulle gå hen og vinne hopprennet i Kollen, sa Hellstrøm til D2 i forkant av mesterskapet.

Gikk du glipp av D2-saken? Les her:Har jobbet mot dette i femten år

Det hører likevel med til historien at den norske Bocuse d’or-arven slett ikke er ubetydelig. Konkurransen som ble startet av den franske mesterkokken Paul Bocuse har vært arrangert annethvert år siden 1987. I løpet av disse årene har Norge vunnet tre ganger, fått to sølv og en bronse. Bare storebror Frankrike kan hamle opp med en slik merittliste.

 Norsk sjømat
Selv om alt annet enn seier vil være en skuffelse, ifølge Geir Skeie selv, så vil uansett Norge ha satt sitt preg på årets Bocuse d’or.

Norsk sjømat har nemlig en av hovedrollene. Alle kokkene skal lage mat basert på to hovedingredienser. Det ene er Angus Aberdeen-oksekjøtt. Det andre er norsk sjømat; torsk, kamskjell og reker.

– Dette er et resultat av målbevisst markedsføring av Norge som verdens beste leverandør av verdens beste sjømat. Eksportutvalget for fisk har som vår bransjeorganisasjon sørget for å sette oss på kartet, sier kveitedirektør Magnus Skretting i Marine Harvest i en pressemelding.

Effekten av den norske sjømatens gode rykte fikk Marine Harvest merke da norsk kveite var råvare til Bocuse d’Or i 2007. I løpet av det første halve året etter konkurransen opplevde Marine Harvest at kveita steg med 15 prosent i verdi og at salget økte med 40 prosent.

– Det ble et eventyr for oss. Nå er det ingen tvil om at den norske kveita er kjent over hele verden, sier Skretting.

 Strekker seg litt lenger
Geir Skeie er til daglig kjøkkensjef ved Midtåsen Solvold i Sandefjord. Midtåsen er den gamle praktvillaen til skipsreder Anders Jahre og Skeie har foretatt mesteparten av treningen til årets konkurranse i Jahres gamle garasje. Skeies coach har vært Odd Ivar Solvold som selv kan skilte med en bronsemedalje fra Bocuse d'or.

Skeie har oppholdt seg i Lyon i Frankrike den siste uken før konkurransen og der har han finpusset på konkurranseformen i en trailer med medbragt kjøkken. På konkurransedagen stiller han med spesialdesignede tallerkener fra norske Figgjo og spesialfat med innlagte varmekabler.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

- Vi har nok tatt den litt lengre enn andre, sa Skeie til DNtv før avreise.


Flere norske kokker
Selv om det er Geir Skeie som forsvarer de norske fargene i Lyon, er også to andre "norske" kokker representert i Bocuse d'or i år.

Jonas Lundgren - Eyvind Hellstrøms kjøkkensjef ved Bagatelle - representerer Sverige.

I tillegg er kjøkkensjefen ved Feinschmecker - Filip Langhoff - årets deltager fra Finland.

Følg med på DN.no i kveld hvis du vil vite hvordan de norske kokkene gjør det i Bocuse d'Or.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.