Ikke all vin er like lett å bli kvitt. Lange, tyske navn, for ikke å snakke om Burgunds intrikate klassifiseringssystem, har gjort mang en flaske uselgelig til andre enn spesielt interesserte.

Baskisk ligner ikke på noen andre europeiske språk, og de få baskiske vinene som er kommet til Norge de siste årene, har da heller ikke solgt så altfor godt. I de fleste tilfellene har ikke det hatt noe med kvaliteten, eller forholdet mellom kvalitet og pris, å gjøre.

I dag finnes en baskisk hvitvin i hovedsortimentet, noe som gjør at vinen har god spredning i norske polutsalg. Forrige årgang var en god vin, nå er 2009-årgangen på vei inn.

Kjempet seg til status. Xarmant 2009 kommer fra produsenten Arabako Txakolina. Vinmarkene ligger i Vizkaia-dalen, 500 meter over havet. Produsenten, som ble etablert i 1989 av 12 bønder, har det samme navnet som appellasjonen. Den er svært liten og rommer bare mellom 60 og 80 hektar med vinmark. De lokale druene trives godt i dette området og pådrar seg færre sykdommer enn i andre områder i Baskerland.

Navnet, Xarmant, betyr rett og slett «sjarmerende» og er laget på 80 prosent hondarribi zuri, resten er ondarrabi zuri zerratia (også kalt petit courbu), izkiriota ttippia (petit manseng) og izkiriota (gros manseng).

 

Druene er håndhøstede og pressingen delvis gjennomført med stilk. Vinen har så gjæret i 15 dager, fått et opphold på en måned med bunnfallet, blitt kaldstabilisert og tappet. Derfor er den allerede på markedet, frisk og herlig.

Vinen er god til vinterens skalldyr og fiskeretter (ikke reker), og den passer også som hånd i hanske til koldtbord eller som en aperitiff.

80356 Xarmant Txakoli 2009
Arabako Txakolina, Txakoli de Álava, Spania
129,90 kroner, hovedsortiment
86 poeng
Best Buys International
Et lite grønnskjær i fargen, som ellers er lys strågul. Duft av lime, friske stikkelsbær, grønne epler og nesle. Frisk, slank vin med bra lengde. Tørr. Et flott alternativ til andre slanke, friske viner som tyske rieslinger, vinho verde fra Portugal eller billige chabliser. Nå til 2011.





Meld deg inn i DNvinklubb her