Da boligsalget begynte å falle i 2008, utbasunerte Lars Nilsen at hans selskap ikke kom til å senke prisene. Men etter hvert som bremsene ble satt på, ble han nødt til å spise i seg ordene.

Nilsen er overrasket over at DN.no husker hva han sa for et knapt år siden.

- Jeg trodde journalister bare hadde korttidshukommelse. Jeg trodde ikke dere husket så langt tilbake, humrer Nilsen før han spøker:

- Dere tenkte vel at "jippi, nå kan vi ta han".

Konsernsjefen i BWG Homes, som står bak blant annet husprodusenten Block Watne, medgir at selskapet har måttet endre litt på oppskriften etterhvert som krisen i boligmarkedet ble dypere.

- Det at vi ikke setter ned prisene har vært korrekt for oss de siste 10-12 årene. Den situasjonen vi plutselig opplevde var unik.

- Gjort noen dealer
- I oktober var det noen som slo av lyset. Det har vi ikke opplevd før, sier Nilsen om situasjonen som oppsto etter at Lehman Brothers gikk konkurs og bankvesenet over store deler av verden sluttet å fungere.

Siden den gang har BWG Homes vært villig til å senke prisene noe.

- Vi kan vel ikke si noe annet enn at vi gjort noen dealer for det som har vært nær ferdigstillelse, men generelt gjør vi ikke det, sier Nilsen.

- Da krisen kom innebar det bortfall av finansiering, og da kom heller ikke vi unna. Før Lehman Brothers kollapset var omsetningen ned seks prosent. Det bekrefter at disse produktene løper selv om verdensøkonomien forandrer seg. Den bankkrisen er det ingen som kommer rundt. Får du ikke lån, er det ingen som kjøper hus, forklarer han.

Stor kampanje
I tillegg til at kunder har klart å forhandle seg til noe billigere priser på hus der BWG Homes både har stått for tomt og hus, har datterselskapet Block Watne sparket igang en priskampanje den siste tiden for sine fem mest populære huspakker.

Nilsen mener ikke dette er en prisreduksjon som sådan.

- Dette er en kampanje på veldig produksjonseffektive hus. Salg av enebolig som skal oppføres på annens tomt står for en veldig liten del av vår omsetning. Dette er en kampanje for å øke vår tilstedeværelse innenfor det segmentet, sier toppsjefen.

Han legger til at mye av prisreduksjonene tas av Block Watnes underleverandører, så totalt er ikke kuttet så stort.

Selv om Block Watne historisk sett kun var i dette segmentet er bildet annerledes for BWG Homes.

- Vi er blitt kjempemessige på å kjøre større prosjekter i egen regi. Det er blitt nesten hele virksomheten, sier Nilsen som nå ønsker å gå litt tilbake til Block Watnes røtter. Derfor satser man på en kampanje.

- Vi ønsker å ta mer av dette segmentet, men det er for tidlig å si hvordan kampanjen slår an.

Selv om boligmarkedet har vært i ubalanse en lengre periode, tror Nilsen det er i ferd med å ta seg opp.

Ser lysning
Mens det i november var 23.000 usolgte boliger i landet, er tallet sunket til 17.500 kroner. Nilsen mener det sesongmessig vil stige frem mot sommeren, men det gjør han ikke urolig. Antall boliger under oppføring var oppe i 15-16.000, nå der sunket til 11.000. Endel prosjekter er skrinlagt, i tillegg til at markedet har kommet tilbake.

- Det er en bevegelse innenfor markedet som ikke eksisterte for noen måneder siden. Vi som bygger nytt er avhengig av at bruktmarkedet fungerer, påpeker Nilsen, som betegner dagens situasjon som langt mer normal enn for et knapt halvår siden.

Likevel har BWG Homes tatt de tøffere tidene inn over seg.

- Vi har dimensjonert utfra at salget kan være dårlig, og blir det bedre, så er det bra, sier han men legger til at det var en ekstremsituasjon på høsten.

- Det stoppet vi hadde i fjor høst, får du kun igjen hvis du fjerner finansieringen. Det var kunder i oktober, november og desember, men du hadde generell frykt for verdensøkonomien.

Frykten dempet
Nå tror Nilsen mye av frykten har lagt seg.

- Verden kommer til å bestå. Vi går ikke under. Jeg tror at en rekke av oppsigelsene er unnagjort blant de som var redde for å miste jobben. De som har jobb i dag, føler seg vesentlig sikrere enn for fire måneder siden, sier Nilsen.

Han legger til at mulighetene for å få finansiering tilbake, og at rentefallet har gjort at kostnaden ved å kjøpe å kjøpe bolig har falt til halvparten av det den var.

Derfor mener konsernsjefen at husene han selger fortsatt vil finne sine kjøpere.

- Det kommer flere mennesker inn i landet. Folk skal ha barn. Den naturlig utviklingen fortsetter. Det drives av at det er et behov. Dette drives ikke spekulanter. Hvis vi klarer å treffe de behovene litt uavhengig av økonomien, så skal det fungere. Det er min logikk i forhold til hvordan vi oppfatter ting, sier han.

Nilsen vil ikke oppgi hvor store avslag huskjøperne har fått, men han avviser at det er snakk om store rabatter.

- Det har vært veldig individuelt og blitt styrt utfra hva vi har å gå på. Vi har ikke solgt høns i regnvær. Litt is i magen er du faktisk nødt til å ha, sier konsernsjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.