Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad har akkurat lagt drøyt 24 milliarder kroner på bordet for å sikre seg den amerikanske konkurrenten Terra Industries. Han er ikke i stand til å skjule begeistringen. Og etter en to timer lang presentasjon på engelsk klarer han heller ikke å slå helt over på morsmålet igjen.

- Dette er en av de dagene der jeg sier "yes, we did it!", sier Haslestad til DN.no etter pressekonferansen i Oslo mandag.

- Det har vært en utfordring å få til dette på det nivået vi har fått til. Det var ikke noen "walk in the park".

Han sammenligner oppkjøpet og sin egen rolle med en idrettsprestasjon.

- Begeistringen kommer gjennom at du skal gjennomføre noe som det blir stilt store krav til. Vi er som idrettsfolk. Vi trener på det gjennom et langt liv, blir gode på de tingene vi mener vi er gode på. Og så handler det om å bli best og være i stand til å drive noe fremover som ikke så mange andre er i stand til å drive fremover. Det er et engasjement rundt det som gjør at det er artig. Jeg synes det er moro å konkurrere, jeg synes det er moro å vinne og jeg synes det er moro å få til dealer, sier Haslestad.

Stor interesse
Nøyaktig hvordan han fikk i havn handelen vil han ikke si noe helst om. Terra har lenge vært et yndet oppkjøpsobjekt i bransjen. CF Industries har lenge forsøkt å få til et oppkjøp av sin amerikanske konkurrent, men er blitt avslått hver gang. Til slutt var det altså Yara som fikk tilslaget.

Heller ikke Terra-sjef Michael Bennett vil si noe om hvordan forhandlingene har foregått.

- Alt jeg kan si er at styret vårt har gått like grundig igjennom tilbudet fra CF som fra Yara. Det som er åpenbart er at styret synes at Yaras kontanttilbud var et overbevisende tilbud og som vi enstemmig vedtok, sier Bennett til DN.no.

Markedet reagerte med å sende Yara-aksjen ned mer enn fem prosent mandag morgen etter at oppkjøpet ble kjent før børsåpning. Haslestad vil ikke kommentere dagens aksjekursutvikling, men mener prisen han må betale for Terra uansett er riktig i et langsiktig perspektiv.

- Vi har gjort en analyse av selskapet. Dette var den prisen vi var villige til å betale ut fra et langsiktig perspektiv. Vi ser ikke på dette på 14-dagers basis. Dette er en riktig pris for oss, sier Haslestad.

Fusjon
Nå står selskapene foran en en stor fusjonsprosess. Terra Industries' og Yaras nordamerikanske virksomheter skal etterhvert bli ett selskap. Planen er å få ut årlige kostnadssynergier før skatt på 60 millioner dollar. I tillegg er målet andre synergieffekter i samme størrelsesorden, inkludert økt utnytting og optimalisering av logistikksystemer.

- Jeg kommer til å bli veldig involvert. En så stor deal som det her vil rapporteres og styres rett fra meg og fra oss i ledelsen, sier Haslestad.

I USA får han hjelp av Bennett, som vil bli sjef for Yaras nord-amerikanske virksomhet etter at oppkjøpet er gjennomført. Han mener de to selskapene vil passe perfekt sammen.

- Først og fremst når man ser på den geografiske plasseringene. Vi er allerede partnere i Storbritannia og begge selskaper har operasjoner i Trinidad. Og når man ser på kartet over Terras tilstedeværelse i USA, så ser man at vi i stor grad er tilstede i maisbeltet, som er et nøkkelmarked i USA som Yara ikke har hatt fyskisk tilstedeværelse i. Fra mitt ståsted tar vi med oss styrker i kjernemarkedet og i produksjonen som fyller tomrom i Yara. På samme måte har Yara styrker internasjonalt med tanke på ressurser, produktmiks og ekspertise som vil gi økt verdi til Terra, sier Bennett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.