Brasilia (NTB-Reuters-AFP): BRIC-landene Brasil, Russland, India og Kina krever under et toppmøte i Brasil at utviklingslandene får større innflytelse på verdens finanssystem.

– Brasil, Russland, India og Kina spiller en fundamental rolle i byggingen av en mer rettferdig verdensorden, sa Brasils president Lula da Silva ved møtets slutt torsdag.

I en erklæring som ble sendt ut etter toppmøtet i Brasilia ber lederne for de fire viktigste framvoksende økonomiene om at G20-gruppa skal få en større rolle i den globale beslutningsprosessen.

Presidentene Lula da Silva, Dmitrij Medvedev, Hu Jintao og statsminister Manmohan Singh framskyndet avslutningen av sitt toppmøte med en dag etter at det ble klart at Hu ville utsette besøk i Chile og Venezuela og reise hjem på grunn av jordskjelvet i Xiging i Kina.

Mer innflytelse
De stadig mer innflytelsesrike BRIC-landene ønsker mer innflytelse for seg og utviklingslandene i institusjoner som Verdensbanken, IMF og for eksempel på finansministermøtet til IMF og G20-landene i Washington denne måneden.

Som ledd i en ny økonomisk verdensorden har BRIC-landene foreslått å erstatte dollaren som den dominerende globale valutaen.

Kina og Brasil benyttet toppmøtet til å undertegne nye avtaler om handel, energiutvikling og investeringer.

Forbindelsene mellom de to landene har vokst kraftig den siste tiden, og Kina ble i fjor Brasils viktigste handelspartner.

En av avtalene gjelder bygging av et stålverk ved Rio de Janeiro til en verdi av 5 milliarder dollar som blir Kinas største investering i Latin-Amerika noensinne.

Skepsis til Iran-sanksjoner
Et annet tema som de fire lederne drøftet, var en kommende avstemning i FNs sikkerhetsråd om sanksjoner mot Iran på grunn av atomprogrammet. Både Russland, Kina og Brasil er medlemmer av Sikkerhetsrådet.

Brasils utenriksminister Celso Amorim sa at Brasil og Kina ser svært likt på spørsmålet, og at de mener at sanksjoner er lite effektive

Vestmaktene presser på for å få vedtatt nye skjerpede sanksjoner mot Iran, men Russland og særlig Kina stritter imot. Begge har vetorett i Sikkerhetsrådet, mens Brasil bare er vanlig medlem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.