Ifølge New York Times nærmer Google og Verizon seg en avtale som innebærer at Verizon øker hastigheten på noe nettinnhold hvis innholdsleverandøren er villig til å betale for det. Kilder som følger forhandlingene sier til avisen at en avtale kan nås neste uke.

You Tube, som eies av Google, kan dermed for eksempel betale nettleverandøren Verizon for å sørge for at innholdet fra You Tube prioriteres. Og det kan de gjøre for de kundene som er villig til å betale for prioritert innhold.

Systemet er tenkt å fungere lagdelt, som på kabel-tv, der man betaler mer for ekstra innhold eller tjenester. Det er det sikkert mange som er interessert i, men med det brytes det etablerte prinsippet om at internett er nøytralt og likt for alle, uavhengig av innholdsleverandørene.

Motstand
Amerikanske forbrukerorgansisasjoner jobber nå hardt for å unngå at en slik avtale skal komme.

- Poenget med regelen om nettnøytralitet er å forhindre at store selskaper deler internett seg i mellom, sier Gigi B. Sohn, president og grunnlegger av Public Knowledge.

- Skjebnen til internett er en for stor sak til å avgjøres av forhandlinger som involverer to selskaper, selv om det er selskaper som er så store som Verizon og Google, sier han.

Reguleringstrøbbel
I USA har det de siste ukene vært titall møter mellom teleregulatoren FCC (Federal Communications Commission) og tele- og internettbransjen. Google, Verizon, AT&T, Skype og en organisasjon for kabel-tv er blant deltagerne. Bakgrunnen er en rettslig kjennelse fra april som konkluderte at FCCs makt til å regulere bredbåndsbransjen er begrenset.

Retten sa at FCC ikke kan kreve at en internett-leverandør må avstå fra å blokkere eller forsinke noe av innholdet på nettet, eller gi fordel til andre.

Derfor har FCC innkalt bransjen til møter; for å beholde nettnøytralitet. Men forslag fra FCC har blitt møtt med innvendinger fra kongressen og nettleverandører, kabelselskaper og produsenter av innhold på internett.

Kabel-og telefonselskaper ønsker frie tøyler til å selge spesialiserte tjenester som «betalt prioritering», noe som ville gjøre noe innhold til brukerne dyrere.

Mange innholdsleverandører - som Amazon, eBay og Skype - foretrekker at ingen favoriseres på nett.

Google vil omdefinere nettnøytralitet
- Vi prøver å finne løsninger som forener holdningen om hard-core nettnøytralitet eller ingenting, og det historiske synet telekom har hvor det ikke finnes noe slikt, sa Google-sjef Eric Schmidt på Techonomy-konferansen igår, ifølge CNET.

Han ville ikke bekrefte hvorvidt Google har kommet til enighet om en forretningsavtale der Google betaler for at deler av innholdet deres skal prioriteres, eller ikke.

- Jeg vil ikke annonsere ting vi ikke har annonsert ennå. Vi har snakket lenge med Verizon lenge om å prøve å komme til en enighet om hva nettnøytralitet er, sier Schmidt.

Men Google vil omdefinere hva som ligger i begrepet nettnøytralitet. Den vanlige definisjonen har kort sagt vært at teleoperatørene ikke kan bestemme eller ta betalt for om noen innholdsleverandøer skal prioriteres og andre nedprioriteres.

På gårsdagens konferanse sa Schmidt ifølge CNET seg enig i dette. Etter hans syn er at kjernen i nettnøytralitet ideen om at nettverkstilbydere ikke skal kunne favorisere én innholdsleverandør på bekostning av en annen, men at nettverkene bør kunne prioritere en type data fremfor en annen, som at for eksempel tale eller video prioriteres foran en annen type data.

- Folk blir forvirret over nettnøytralitet. Jeg vil sørge for at alle forstår hva vi mener med det. Vi mener at om man har en type data, som video, kan man ikke diskriminere mot en annens persons video. Men det er ok å diskriminere mellom forskjellige typer (data). Det er en generell forståelse mellom Verizon og Gooogle på dette problemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.