- Oljeprisen kommer til å være mye mer volatil i 2011 enn den var i 2010. Risikobildet er helt annerledes nå. Uanasett hva som skjer videre, har risikoen økt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.

For tre uker siden spådde DnB Nor Markets' oljeekspert at oljeprisen sto foran noen turbulente måneder.

- Vi tror ikke markedet vil ligge stabilt på 100 dollar/fat de neste to måneder. Enten eskalerer konflikten rundt Egypt og sprer seg i regionen og oljeprisene stiger til over 115 dollar/fat eller så roer situasjonen seg i Egypt og risikopremien faller kraftig tilbake på svakere oljefundamentaler, skrev Kjus i en analyse. Han fikk rett.

Les: - Et uvanlig stort sprik i mulig oljepris

- Det ble oppsidevarianten fordi uroen spredde seg. Nå blir utviklingen fremover et myntkast: Tror du uroen eskalerer videre, så er ikke 115 dollar fatet så dyrt, hvis det ikke gjør det tror jeg oljeprisen kan bli betydelig lavere enn nå, spår han.

At råolje fra Libya forsvinner fra markedet, er ikke noe stort problem på kort sikt, påpeker han.

- Vi kan klare oss uten libyisk olje en stund, det er masse olje på lager og Saudi-Arabia kommer til å øke produksjonen. Saudi-oljen er riktignok av feil kvalitet. Libyisk olje er lett og søt, erstatningsoljen fra Saudi er tyngre og surere, noe som ikke passer så godt for middelhavs-raffinørene.

Oljeprisen har gått fra 111 dollar til 120 dollar så langt i dag. Men hvordan oljeprisen ender i dag avgjøres i stor grad i USA, påpekte Kjus like før bærsåpning i USA.

- Om en halvtime åpner handelen i New York, da øker volumet i oljemarkedet betydelig. De har pithandel fra klokken tre til klokken syv; det er da markedsretningen blir tatt ut. Det skal mye til for at det blir nedgang i oljeprisene i dag, men det blir interessant å se hva slags vurderinger spillerne gjør. Det er ikke umulig at vi skal teste flere dollar høyere i dag, sier han.

Etter at USA-handelen åpnet falt prisen på Nordsjø-olje tilbake nesten to dollar før den styrket seg i igjen. I USA handles WTI-ojlen opp 1,44 dollar til 99,54 dollar fatet. Nordsjø-olje med levering i april handles opp 3,31 dollar til 114,56 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.