Økonomene i meglerhuset DNB Markets tror de neste årene vil bli preget av markert svakere vekst her til lands.

- Nøkkeltallene det siste året levner liten tvil: Det har skjedd et taktskifte i norsk økonomi, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i prognoserapporten «Økonomiske utsikter» som han presenterte i Oslo onsdag.

Vekst på rundt to prosent
Etter en vekst i Fastlands-BNP på solide 3,5 prosent ifjor, ligger det an til en vekst på langt mer moderate to prosent i år. Og fremover vil veksten holde seg rundt to-tallet, spår Dørum.

Sjeføkonomen mener oppbremsingen kan tilskrives følgende utviklingstrekk:

  • Svakere vekst i oljeinvesteringene
  • Svakere vekst i eksporten
  • Svakere vekst i fastlandsbedriftenes investeringer
  • Svakere utvikling i forbruket og boliginvesteringene

Høyeste ledighet på 12 år
Han mener vi likevel unngår en krasjlanding i økonomien i de neste årene.

- Samlet gir dette en utvikling som best kan karakteriseres som en «myklanding» for norsk økonomi, med vekstrater rundt 2-tallet de tre nærmeste årene.

Den moderate veksten vil ikke være nok til å ta unna veksten i arbeidstilbudet i årene som kommer. Resultatet vil bli høyere ledighet, mener DNBs økonomer.

- Når veksttakten i norsk økonomi dempes videre, venter vi en gradvis økning i ledigheten. 120 000 personer vil stå uten jobb, om lag 25 000 flere enn i dag, skriver seniorøkonomene Kjersti Haugland og Kyrre Aamdal i rapporten.

Økningen i antall ledige vil det innebære at arbeidsledighetsraten stiger til 4,3 prosent i 2016. Forrige gang vi hadde like høy ledighet var i 2005.

Lenge til neste renteøkning
DNB ser for seg at lav prisvekst utenlands og lav lønns- og kostnadsvekst her hjemme vil føre til at prisstigningen vil holde seg rundt 2 prosent de kommende årene, altså litt i underkant av Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent.

- I kombinasjon med lave renter utenlands innebærer dette at Norges Bank vil heve foliorenten meget varsomt fremover, skriver Dørum i rapporten.

DNB Markets dropper nå spådommen om rentekutt i september, og tror i stedet at Norges Bank venter med første renteheving helt til våren 2015. Og selv på tre års sikt venter meglerhuset at styringsrenten ikke vil bli høyere enn beskjedne 2,5 prosent.

LES OGSÅ:

<b>Kina inntar førsteplassen på DNBs «hodepineliste»: - Sterke bobletendenser</b>

DNB: Boligprisene kommer til å falle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.