Den økonomiske krisen slår brutalt inn på arbeidsmarkedet, og finansbransjen er en av de næringene som vil bli hardest rammet.

- Flere selskaper har allerede kuttet kraftig i staben, men dette er bare starten. Nye regler kombinert med finanskrisen gjør at spesielt finansrådgivere går tøffe tider i møte. Vi blir ikke overrasket om 20-30 prosent mister jobben i løpet av det neste året, sier viseadministrerende direktør Per Christian Blom i Hermes Headhunting til DN.no.

Hermes Headhunting har spesialisert seg på å rekruttere finanstalenter, men blir i disse krisetider like mye brukt for å hjelpe bedrifter med nedbemanning.

Les også:
- Ber til Gud om at bunnen er nådd

Markedet snudd opp-ned
- Markedet har endret seg enormt. For to år siden klarte vi ikke å skaffe nok kandidater, det var uaktuelt å bytte jobb hvis man ikke fikk sign on-fee. I dag er markedet for sign on-fee helt borte og mange bekymrede ansatte ringer til oss fordi de frykter å bli arbeidsledige, sier administrerende direktør Monika Dypeng i Hermes Headhunting.

Og frykten er helt reell. En rekke finanshus har nemlig startet kuttrundene:

  • 72 ansatte mistet jobben da CAR la ned virksomheten

Les:
Meglerhus har kastet inn håndkleet

  • 60 måtte gå i Acta

Les:
Massive kutt i Acta

  • Folk gråt i gangene da 13 ble sparket i Pareto

Les:
Pareto sparker supermeglere

  • 45 måtte gå hos Landsbanki

Les:
Landsbanki stenger dørene i Norge

  • 105 mistet jobben hos Kaupthing

Les:
Kaupthing-kundene fortviler

  • 7 måtte gå hos Aktiv Finansrådgivning

Les:
Får sparken i meglerhus

Og flere finansselskaper vil følge etter. Kuttene er ikke over, advarer Monika Dypeng.

- Flere selskaper har tatt kontakt med oss for å be om hjelp til å nedbemanne. I disse selskapene har de ansatte ennå ikke fått vite om kuttplanene, sier hun.

- Desperate
Dypeng forteller om desperasjon i markedet:

- Enkelte kunder har til og med kontaktet oss fordi de trenger kapital for å redde virksomheten. De ber om vår hjelp til å finne investorer som kan gå inn. Slik henvendelser har vi aldri fått før, det er helt klart nye tider, sier Monika Dypeng.

Selv om mange finansselskaper kjemper en desperat kamp for å overleve, er andre fremsynte nok til å forberede seg på gode tider igjen.

- Det er tunge tider for mange, men før eller siden vil det jo snu. Jeg vil si det slik at det nå er et fantastisk marked for noen få: Likvide selskaper med godt merkenavn kan i disse krisetider velge og vrake blant et stjerneteam av kandidater. Nå er disse kandidatene tilgjengelige - og man må heller ikke betale dyrt for å sikre seg dem, sier Dypeng.

- Markedet vil endre seg
Når det snur, kommer finansmarkedet til å se annerledes ut. Det er Monika Dypeng og Per Christian Blom sikre på.

- Ansatte i finansbransjen må belage seg på lavere lønninger, etter å ha tjent eksepsjonelt bra de siste årene. Rause bonuser blir det også mindre av. Markedet vil dessuten konsentrere seg om andre produkter, og ledelsen vil bli mer opptatt av å bygge opp likviditeten i selskapet sitt, forklarer Blom.

Dypeng er overrasket over hvor opptatt bedrifter er av omdømmet sitt i normale tider, mens omdømmet glemmes helt i krisetider. Da er det kun bunnlinjen som teller.

Starter for sent
- Mange bedrifter starter nedskjæringene for sent. De får kniven på strupen og holder allmannamøte for de ansatte dagen etter. Bedriftene må bli mer profesjonelle når det gjelder kutt. Gjør man kuttene på riktig måte føler i alle fall de ansatte at de har blitt behandlet fair, sier Per Christian Blom.

Les også:
Krisen senker arbeidsmoralen

Slik opptrer gode styreledere i krise
Blir syke av finanskrisen

Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.