Perioden med drømmepriser for lakseoppdretterne er definitivt tilbakelagt for denne gangen. Siden midten av april har lakseprisen blitt halvert, fra nesten 45 kroner per kilo til forrige ukes spotpris på 22,41 kroner.

- Vi har hatt prisnedganger som har vært verre for oppdretterne, sier professor Atle Guttormsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, og peker på priser nede på 14-tallet for noen år siden.

- Men dette er det er tidenes kjappeste og råeste nedgangen for oppdretterne noensinne.

"Greit" i 2011 - "Brutalt" i 2012
Under et seminar i regi av Eksportutvalget for fisk (EFF) på onsdag peker Guttormsen på at den gylne perioden fra 2009 til april 2011 har vært den første med tilbudsnedgang i laksemarkedet, mye grunnet Chiles sykdomsproblemer i 2007-2008 som nærmest utraderte aktiviteten hos verdens andre produsent etter Norge. Samtidig har etterspørselen steget jevnt.

- Det var for godt til å være sant, sier Guttormsen.

Men nå er det altså slutt, og skal man tro professoren blir det lenge til neste gang lakseoppdretterne kan notere marginer på minst 15 kroner kiloen.

Guttormsen regner med at 2011 sett under ett blir et ”greit år” med en gjennomsnittspris rundt 30 kroner per kilo. Men for 2012 tror han gjennomsnittet blir 25,50 – og gjerne mindre.

- Jeg frykter jeg tar feil og at det kan ligge under det. 2012 kan bli et brutalt år for lakseprisene, sier Guttormsen.

Til DN.no sier han at det ikke er usannsynlig at gjennomsnittprisen kan vise seg å bli rundt 23 kroner per kilo, mens mange oppdrettere har en ”break even”-pris, altså en kostnadspris, på omtrent 25 kroner.

Paul Aandahl, markedsanalytiker i EFF, sier at kostnadene til oppdretterne har steget tre-fire kroner de siste fem årene.

Norske oppdrettere peiser på når prisene er høye. Professor Atle Guttormsen
Kostnadskutt
Guttormsen kritiserer oppdretterne for ikke å ha satt i verk kostnadskutt mens prisene var på topp.

- Norske oppdrettere peiser på når prisene er høye. De har tjent mye penger, og jeg gråter ikke for norske oppdrettere. Insentivene for å redusere kostnadene er ikke der når prisene er høye, men det er da de burde gjøre det, sier han til DN.no.

Prisnedgangen skyldes en bratt økning i tilbudet på verdensmarkedet. De siste tendensene som ble presentert av Aandahl under onsdagens seminar viser at produksjonen har økt med ti prosent i juli-september 2011 i forhold til samme periode i fjor. I Chile har produksjonen økt med hele 137 prosent.

I 2012 ventes det en oppgang på 100.000 tonn i forhold til 2011, der produksjonen ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens landforening (FHL) vil bli omtrent 980.000 tonn.

På verdensbasis vil produksjonen øke med 500.000 tonn frem til 2013, spår Guttormsen – avhengig av om Chiles gjenoppbygging viser seg å være bærekraftig eller ikke.

- Det vil vi sannsynligvis få et svar på neste år, sier han.

I forbindelse med et tidligere EFF-seminar i april i år spådde en av Guttormsens kollegaer, professor Frank Asche fra Universitetet i Stavanger, at Chile ville bli offer for en såkalt ”double-dip” fordi den raske utbyggingen ville føre til nye sykdomsutbrudd. Ifølge hans estimater skulle det tilsi en gjennomsnittspris i 2012 på nesten 37 kroner.

Etterspørsel
En annen faktor som vil ha stor innflytelse på lakseprisene er etterspørselen i de forskjellige markedene. Ifølge Guttormsen har den økt jevnt med 11 prosent i gjennomsnitt per år de 10 siste årene. Normalt vil lavere priser som til slutt kommer forbrukerne til gode føre til økt etterspørsel etter laks. Men dette tar tid, sier Guttormsen, som understreker at laks har rukket å bli upopulært den siste tiden på grunn av høye priser.

- Er du en stor kantineeier i Frankrike og laksen er dyr, så tar du den ut av menyen, sier han.

Senioranalytiker Amund Bråthen i EFF sier at butikkene i Europa endelig ser ut til å senke prisene på laks. Men han understreker at uroen i finansmarkedene og usikre utsikter for verdensøkonomien gjør at forbrukerne fortsatt er restriktive.

- Som vi sier, de driver fortsatt og "snobber ned", sa han under et innlegg.

Les mer:

<b>Venter lavere laksepris</b>

<b>- Det blir tøffe tider</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.