I en uttalelse skriver FN-organisasjonen at 2014 er «rangert som det varmeste året». Samtidig understrekes det at forskjellene mellom årene øverst på listen ligger innenfor usikkerhetsmarginen.

Dermed er det ikke mulig å fastslå med full sikkerhet om det er 2014, 2010 eller 2005 som har rekorden.

Utviklingen over lengre tid er imidlertid viktigere enn resultatene for hvert enkelt år. WMO forventer at temperaturen på jorden vil fortsette å stige som følge av utslippene av klimagasser.

- 14 av de 15 varmeste årene har alle vært i dette århundret, skriver organisasjonen.

Varmeste år i Norge

Kompliserte dataanalyser ligger bak beregningen av gjennomsnittstemperaturen i luften over jord- og havoverflaten. Tidligere har det britiske meteorologiske instituttet Met Office landet på samme konklusjon som WMO: At 2014 er et av de varmeste årene som noen gang er målt.

I USA har romfartsorganisasjonen NASA og hav- og atmosfæreetaten NOAA uttalt at det ble satt ny rekord ifjor. De amerikanske forskerne er imidlertid blitt kritisert for å ha uttalt seg for kategorisk.

At 2014 var det varmeste året i Norge, kan fastslås med svært stor sikkerhet. Den gamle rekorden fra 2011 ble nærmest knust med 0,4 grader, ifølge Meteorologisk institutt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.