John Fredriksen har lagt store planer for oljeserviceselskapet Seawell. Igår lettet han på sløret om planene videre etter oppkjøpet av konkurrenten Allis-Chalmers for 5,5 milliarder kroner (890 millioner dollar), skriver Dagens Næringsliv.

Datteren Cecilie får en sentral rolle i den nye satsingen. Hun har fått styreplass sammen med Fredriksens nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim og den amerikanske ringreven John P. Reynolds, som er grunnlegger av investeringsselskapet Lime Rock.

- Det er absolutt ikke for pengenes skyld jeg gjør dette. Jeg begynner å bli fornøyd sånn sett, men jeg ønsker å føre utviklingen videre. Og for jentenes del er det store muligheter til å skape ting fremover gjennom dette, sier Fredriksen til DN.

Cecilie og Kathrine Fredriksen deltar stadig mer aktivt i farens omfattende forretningsvirksomhet. Cecilie følger også blant andre Marine Harvest og Golden Ocean gjennom sine styreverv, mens søsteren Kathrine sitter i styret i selskaper som Seadrill og Frontline.

- De trekkes inn i mange sammenhenger. Det er viktig at de to som fremtidige forvaltere av store verdier har et aktivt forhold til de selskapene som familien kontrollerer. Dette er en plan familien har lagt, sier Trøim.

«Fort og gærent»
Tvillingene overlater imidlertid til John Fredriksen og Tor Olav Trøim å snakke om Seawell. Nå skal selskapet på børs - enten i Oslo eller London.

- Det John har vært flink til er å få selskaper til å vokse fort, sier Trøim.

- Fort og gærent, repliserer Fredriksen med glimt i øyet.

Hans mest verdifulle investering, boreentreprenøren Seadrill, eier 75 prosent av aksjene i Seawell. I tillegg sitter Fredriksen på syv-åtte prosent selv. Han var fornøyd da oppkjøpet av Allis-Chalmers endelig kom i havn etter tre-fire måneders intensivt arbeid.

- De eier 72 landbaserte rigger og er den største aktøren både i Brasil og Argentina på sitt område, sier Fredriksen.

Neste steg
Med oppkjøpet er selskapet å regne som et av verdens ti største selskap innen oljeservice, ifølge Seawell-sjef Jørgen Peter Rasmussen. Men kjøpene stopper ikke der:

- Vi har allerede tenkt på neste steg. Fem-seks-syv selskaper står på vent og kan blir det neste oppkjøpet. Som jeg sier til John, hvis vi er heldig med markedet og får dette til, blir dette selskapet et av de største vi har i løpet av de neste tre årene. Kanskje datteren kan bli større enn moren, sier Trøim, smiler og ser bort på sjefen med klar referanse til at moren Seadrill i løpet av de siste fem årene har vokst fra et 200 millioner dollar-selskap til et ti milliarder dollar-selskap.

- Ja, hvis man har på plass en sterk ledelse er det mulig, sier Fredriksen.

Les også:

<b>Feriesmell for Fredriksen</b>

<b>Cecilie Fredriksen sier nei til Giske</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.