Korrigert tittel og ingress. Kjell Erik Eilertsen ble ved en inkurie tillagt å ha sagt at Aker Solutions er taperen uansett utfall av forhandlingene mellom staten og Aker. Han understreker at han ikke har verken politisk eller juridisk kompetanse til å kjenne utfallet.

Regjeringen og Aker-selskapene sitter i knallharde forhandlinger, og har enda ikke lykkes i å bli enige om en løsning på konflikten som har rast i snart to uker.

- Aker Solutions' finansielle stilling blir svekket med denne dealen, sier Kjell Erik Eilertsen, forvalter i Øystein Stray Spetalens investeringsselskap Ferncliff.

Arbeidsplasser i fare
Avtalen det stormer rundt dreier seg om at delvis statseide Aker Solutions kjøper Akers eierandel på 46 prosent i Aker Oilfield Services, 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent i det børsnoterte teknologiselskapet Odim og 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk.

Les mer: Røkkes ryddesjau

Aker Solutions betaler 1.391 millioner kroner for aksjepostene, noe som gir Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 478 millioner kroner i andre kvartal. I tillegg får Aker tilbakebetalt rundt 207 millioner kroner i aksjonærlån i selskapene som overtas av Aker Solutions.

Flere analytikere reagerte umiddelbart på betingelsene i avtalen mellom de to selskapene.

Les mer: Røkkes superdeal og - Så grisete at jeg ikke finner ord

- Det er hevet over enhver tvil at Aker Solutions finansielle stilling er svekket, uansett hva Simen Lieungh sier. Han jobber jo for Røkke, sier Eilertsen.

Simen Lieungh er konsernsjef i Aker Solutions, og har fra første stund forsvart handelen.

Eilertsen mener avtalen setter arbeidsplasser i fare i Aker Solutions, et selskap som sysselsetter 26.000 mennesker i rundt 30 land.

- Ikke holdbar
Det er flere teoretisk mulige utfall på forhandlingene som nå pågår mellom Aker og staten.

Ifølge VG skal Aker ha åpnet for å diskutere prisen på transaksjonen. Det skal også være diskutert om alle de fem selskapene skal være med i handelen.

Eilertsen vil ikke uttale seg om de ulike løsningene, ettersom han ikke er jurist.

- Jeg uttaler meg om den finansielle biten, og jeg sier i likhet med så godt som "alle" analytikere at den finansielle delen ikke er holdbar, sier Eilertsen til DN.no.

Han sier at det åpenbart er en juridisk disputt mellom partene.

- Det er også åpenbart at den ene parten har forberedt seg lang bedre på en juridisk disputt enn den andre, sier han.

Aker ASA får juridisk hjelp fra Wikborg-Rein, Aker Solutions ASA har hyret inn BA-HR og Thommessen, mens staten har engasjert advokatfirmaet Selmer og advokatkontoret Simonsen.

Trumfer igjennom
Eilertsen reagerer på at det nå er to minoritetsaksjonærer i Aker Solutions som styrer showet.

- Nesten 60 prosent av aksjene i Aker Solutions eies av andre aksjonærer enn Aker og staten, men de blir holdt utenfor, sier Eilertsen.

- Dette er altså en sak der en av minoritetsaksjonærene trumfer gjennom en transaksjon som de nok juridisk kan hevde er holdbar, men som finansielt ikke er det, sier Eilertsen.

Les også kommentaren: Hvorfor ringte ingen Tore Lindholt? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.