Tysklands tidligere sentralbanksjef Axel Weber kommer med en klar advarsel til banksektoren, som han mener har vanskeligheter med å akseptere nye regulatoriske krav:

- Jeg er overbevist om at hvis denne nye runden med reguleringer ikke implementeres av finansindustrien, kommer det mye strengere regulering senere, sier Weber under en konferanse i regi av Norges Bank Investment Management i Oslo på tirsdag.

Sinte skattebetalere
Weber, som var sjef i Bundesbank til april 2011, understreker at regulatoriske myndigheter rapporterer til skattebetalere og folket generelt, og må vise til resultater. Hvis ikke vil kravene om regulering av bransjen gå enda lenger.

- Skattebetalere er veldig opprørt over det som skjedde og de offentlige midlene som ble brukt til å redde bankene under finanskrisen, understreker Weber tidlig i foredraget sitt.

Ifølge ham er det i markedsaktørenes egen interesse å innføre de nye reguleringene, som økte kapitalkrav.

- Jeg tror at hvis du kan vise at du er godt kapitalisert, så skaper det komparative fordeler i forhold til konkurrenter, understreker Weber.

- Kapital bør prioriteres
Han viser til dagens urolige situasjon i finansmarkedene, der banker som grep sjansen til å forsterke egenkapitalen da resultatene bedret seg etter finanskrisen, er bedre rustet enn konkurrentene.

- Vi befinner oss igjen i en tilstrammet situasjon, situasjonen i finansmarkedene har forverret seg betydelig de siste månedene. Både i forhold til likviditet og kapital er det vanskeligere for bankene. Nå må de konsentrere seg om å bygge opp kapitalgrunnlaget. Hvis du har inntekter som du kan bruke til å øke kapitalgrunnlaget, burde det prioriteres over andre problemer. I alle fall til egenkapitalandelen i bankene er der den bør være, sier Weber.

Som sentralbanksjef rådet han tyske banker å gripe sjansen da de hadde den i 2009 og 2010 med høye inntekter.

- Mange angrer i dag på at de ikke gjorde det, sier han.

Axel Weber er for tiden professor ved Universitetet i Chicago. Han skal etter planen bli ny leder i styret til den sveitsiske banken UBS i 2013. Dan han forlot den tyske sentralbanken tidligere i år var han en av favorittene til å ta over for Jean-Claude Trichet som president for den europeiske sentralbanken (ESB). Weber var også medlem av governing council i ESB.

Les mer:

<b>EU vil skjerpe bankregler</b>

<b>- Basel III kan bedre stabiliteten...</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.