Analyseestimater av fremtidig inntjening for amerikanske selskaper viser at USA-aksjer ikke har vært billigere på 20 år, skriver Bloomberg.com.

Aksjemarkedene har de siste månedene vært gjennom tidenes rally. Men likevel - aksjene er fortsatt lavt priset.

- Aksjemarkedet er utrolig billig, sier Kevin Rendino i forvaltningselskapet BlackRock til Bloomberg.com . Han skjønner ikke hvordan pessimistene kan argumentere mot hvor bra bedriftene gjør det.

Tror på inntjeningsboom
Sammenstillinger Bloomberg har gjort viser at inntjeningsestimatene fra meglerhusene stiger kraftig.

For selskaper som Apple, Intel og CSX Corp er forventnigene til inntjening opp 9 prosent i april. Det er dobbelt så mye som aksjekursen er opp i samme periode, samtidig som det er det største månedsvise estimatøkningen siden 2006, skriver Bloomberg.com.

Amerikanske aksjer handles nå i snitt 14,2 ganger forventet inntjening. Det er lavere enn noen gang siden 1990 - forutenom i månedene etter Lehman Brothers-kollapsen da finanskrisen herjet børsene som verst.

For å se tallene mer tydelig: Selskapene på S&P-indeksen ventes i gjennomsnitt en inntjening per aksje på 85,96 dollar, ifølge data innsamlet av Bloomberg. Til sammenligning er rekorden for inntjening på 89,93 dollar aksjen i 12-månedersperioden før september 2007. Da var S&P 500-indeksen 19 prosent høyere enn i dag.

Og ikke nok med optimistiske anslag. Den faktiske inntjeningen slår estimatene med 22 prosent i første kvartal - noe som gir investorene enda bedre grunnlag til å sende aksjekursene oppover. 80 prosent av selskapene som rapporterer gjør det bedre enn ventet.

Men mens estimatene stadig oppjusteres, tar ikke meglerhusene av når det gjelder anbefalinger. 30 prosent av selskapene i USA har kjøpsanbefaling ("Kjøp"), mot 45 prosent i september 2007, rett før aksjemarkedene kollapset.

- Korreksjonen kommer
Andre mener aksjekursene skal ned, og peker blant annet på at stimulansene fra myndigheter verden over skal reduseres, og at veksten vil stoppe opp.

- Korreksjonen kommer til å komme. Vi har en gjeldsboble som vokser og vi er for trege til å skjønne hvor negativt det kan bli, sier Komal Sri-Kumar som er global strateg i TCW Group Inc.

Hvor tror du aksjemarkedene skal fremover? diskutér saken under! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.