De siste årene har den britiske strategen Albert Edwards i Société Générale fått stjernestatus i finansdistriktet City i London.

Mens andre spådde aksjekursene videre opp på en stadig voksende global velstandsbølge, advarte Edwards mot deflasjon, boligboble, råvarebobler, kredittboble og global økonomisk nedgang.

I sin seneste analyse, Global Strategy Weekly, poengterer han at nedturen han forutså på ingen måte er over.

- Vi er i istidscenariets siste fase. Pengetrykking, devalueringskonkurransen og proteksjonisme har ledende roller i siste akt av denne deflasjonsjonstragedien. Som til slutt vil ende med at de gjentatte rundene med kvantitative lettelser vil produsere en gjentakelse av en inflasjon på 25 prosent, som jeg opplevde i Storbritannia tidlig i 1970-årene, skriver Societé Generale-strategen i sin ukentlige oppdatering.

- Aksjeprisfall på 60 prosent
Han mener at aksjer vil være låst inne i et bjørnemarked i lang tid fremover, og at det vil ta mange sykluser før dette endrer seg.

- Vi mener at vi nå kun er en resesjon unna deflasjon i Vesten, og at den sykliske fallitten vil sende både aksjepriser og avkastning på obligasjoner til nye bunnivåer. Mitt syn er fortsatt at det er fare for resesjon og at den vil utløse nok et aksjeprisfall på 60 prosent – det tredje på bare et tiår, skriver Edwards.

- Knuser fremvoksende markeder og råvarer
Edwards påpeker at de største konsensushandlene om dagen er fremvoksende markeder og råvarer.

Han mener at argumenter om at QE2 vil bli overført til fremvoksende markeder absolutt er gyldige.

QE2 er kallenavnet på den nye stimulansepakken med kvantitative lettelser (quantitative easing) fra den amerikanske sentralbanken.

Les: 600.000.000.000 dollar til USA

Men Edwards mener fortsatt at det er en uimotståelig kraft som snart vil slå innover de tilsynelatende urokkelige fremvoksende markedene.

- I likhet med i 2008 vil syklusen til syvende og sist være dominerende, og når den ender i fallitt vil den knuse fremvoksende markeder og råvarer. Akkurat som i 2008, skriver Edwards.

Til tross for alle pengene som strømmer inn i fremvoksende markeder mener Edwards at disse aksjene overpresterer på vei opp og underpresterer på vei ned.

- Det enkle faktum er at hvis det går som jeg tror, at QE2 mislykkes og budsjettinnstramningene sender de skjøre vestlige økonomiene inn resesjon, vil vi få se at de likviditetsdrevne fremvoksende markedene og råvareboblene brister like brutalt som i siste halvdel av 2008, skriver Edwards.

Les tidligere spådommer fra Edwards: - USAs befolkning er på randen av opprør

-<b> Dette blir K-A-O-S</b> (september 2010)

<b>- Vi slås bevisstløse</b> (september 2010)

<b>- Blodbadet blir blodigere</b> (august 2010)

<b>Spår ny kollaps</b> (april 2009)

<b>Tror Kinas økonomi kollapser</b> (januar 2009)

<b>Guru spår kraftig aksjesmell</b> (januar 2009)

<b>- Videre ned mot Dantes inferno</b> (november 2008)

<b>- Dommedag venter på børsene</b> (juni 2008)

<b>Dr. Død spår oppgang</b> (februar 2008)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.