Investor Øystein Stray Spetalen avsluttet onsdagens Skagenkonferanse med svært friske uttalelser om investorer, aksjemarkedet og finansbransjen.

-Flertallet har alltid feil. Man må tørre å gå mot konsensus, var blant Spetalens viktigste råd til hvordan man skal lykkes i aksjemarkedet.

En kjempepyramide
Han mener at man må være bevisst på at aksjemarkedet kun er et sted å tjene penger, ikke noe annet.

-Man er i aksjemarkedet kun for å tjene penger. En aksje er en illusjon, et papir, et nødvendig onde for å få mer aksjer som man tilslutt kan veksle inn i cash, sa Spetalen.

Han beskriver aksjemarkedet som en kjempepyramide der man hele tiden trenger påfyll av nye aktører for å få verdiene til å stige.

-Konsekvensen er at verdiene blir altfor høye på topp, og altfor lave på bunn. Det er umulig å være i aksjemarkedet hele tiden og få avkastning. Man må være der tidvis, sa han.

Lær deg risiko
I aksjemarkedet må ting gjøres enkelt, mener Spetalen.

-Beta, WACC, CAFR og ROE gjør ting bare vanskelig. Cashgenerering er det eneste som betyr noe. Man kan ikke ta beslutninger basert på statiske ting, aksjemarkedet er dynamisk, sa investoren.

Investorer må alltid søke informasjon, og ikke konklusjon.

-Det viktigste er å lære seg å vurdere risiko, for deretter å ta det, sa Spetalen.

Han peker på at det bare er tre ting som endrer verdien på aksjer:

-Oppkjøp, at inntjeningen endrer seg vesentlig fra konsensus eller at synet på bransjen eller aksjen endres. Det er grunnen til at solenergi plutselig fikk en P/E på 50, og kanskje til og med 100, sa Spetalen, som ikke la skjul på at han mente en slik prising var fullstendig galskap.

Spetalens tips
Og hva skal til for å bli en god investor? Spetalen har en liste over de aller viktigste kriteriene:

  • -Gode matte og statistikkunnskaper
  • -Gode historiekunnskaper
  • -Gode almennkunnskaper
  • -God hukommelse
  • -God observasjon
  • -Erf#229

Ellers er trenger man en god porsjon ”konstruktiv paranoia”:

-Man skal ikke legge seg og sove rolig, konkluderte investoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.