Stemningen i norsk industri har ikke vært verre siden oktober 2009, viser den siste målingen på den norske PMI-indeksen som kom tirsdag. Den europeiske gjeldskrisen har nå for alvor slått inn i norsk industri: etter et fall i ordreinngangen viser nå tallene til Danske Markets for første gang på over to år et fall i produksjonen.

Les også: Laveste forventningsindeks i norsk industri på over to år

- Ordreinngangen i eksportmarkedet har drevet ned den totale ordreinngangen, som har dratt med seg produksjonen i negativt terreng, og det drar med seg sysselsettingen. Et fall i ordreinngangen har ført til en tilpasning av produksjonen, og nå også av produksjonskapasiteten gjennom færre antall sysselsatte, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets til DN.no.

Innsatsvarer
Han understreker at det ikke er noe «hokus pokus» å peke på årsakene. Den svake veksten i Europa i fjerde kvartal, samt dårlige utsikter for veksten framover, har ført til at industriproduksjonen på global basis har falt i fjerde kvartal.

Jullums syn deles av Nordea Markets:

«Industrien er bare ti prosent av fastlandsøkonomien, men likevel vil et fall i industriproduksjonen være et klart tegn på at norsk økonomi rammes av svakheten i verdensøkonomien og tilstrammingen i kredittmarkedene», skriver meglerhuset i sin morgenrapport tirsdag.

Den globale industrisektoren bygger ned sine lagre av innstatsvarer – akkurat den type varer Norge produserer.

- Det er store deler av den norske industrien som rammes. Husk at vi først og fremst er produsenter av råvarer som metaller - aluminium - kjemiske råvarer, raffinerte oljeprodukter i en eller annen form, som brukes i produksjon av andre varer. Det er veldig liten produksjon av ferdigvarer i Norge, sier Jullum.

Norge bedre enn Europa
Men selv om tallene peker mot et fall i sysselsettingen i norsk industri, hvilket nyhetsbildet i slutten av 2011 allerede har gitt indikasjoner på, tror Jullum at aktiviteten vil ta seg opp igjen i løpet av de neste månedene.

Han peker på at amerikanske nøkkeltall fra slutten av 2011 tyder på at det er vekst i verdens største økonomi, og at den er tiltakende. Samtidig ser Jullum en stabilisering i Asia og spesielt Kina, der han tror veksten vil være «godt over trend også i 2012».

Dermed mener sjeføkonomen at den globale lagernedbyggingen i industrisektoren kanskje allerede er unnagjort.

- Da vil det være naturlig å tenke seg at Norge ikke skal falle like mye som Europa fremover, dersom vi får et løft i aktiviteten i USA og Asia. Den globale etterspørselen etter produksjonsfaktorer vil i stor grad holde seg oppe. Det er det som gjør at jeg tror at aktiviteten i Norge også vil ta seg opp, sier han, og legger til at man også kan forvente et løft i hjemmemarkedet etter hvert som oljeinvesteringene tar seg opp i 2012.

Handelsbanken spår nye rentekutt
I mellomtiden vil fallet i industriproduksjonen i Norge kunne få konsekvenser for renteutviklingen fremover, understreker Handelsbanken Capital Markets. Ifølge TDN Finans skriver meglerhuset at PMI-tallene understreker den tiltakende todelingen i norsk økonomi, med sterk utvikling i petroleumssektoren og økende problemer innen tradisjonell industri. Dette kan føre til ytterligere rentekutt etter forrige måneds kraftige kutt på 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Les mer:

<b>- Todelingen av norsk økonomi blir bare tydeligere og tydeligere</b>

<b>Laveste forventning i norsk industri på to år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.