Den nåværende oljeprisen er alarmerende og kan true gjeninnhentingen av den globale økonomien. Opec må ta de nødvendige grep for å unngå å skade den økonomiske gjeninnhentingen.

Det sier direktør for Det internasjonale energibyrået (IEA) Nobu Tanaka til Bloomberg News mandag.

-Vi er definitivt meget bekymret over den raske prisøkningen. Denne typen prishopp vil definitivt ha en negativ påvirkning på den globale økonomiske gjeninnhentingen, sier Tanaka.

Tanaka anslår at prisoppgangen vil slå ekstra negativt ut for de fremvoksende økonomiene og uttalte i tillegg at Opec må være mer fleksible i sin styring av oljetilbudet.

Les også:

<b>- 100 dollar fatet er tilbake</b>

<b>Varsler kraftig fall i oljeprisen</b>

- Ikke tilstrekkelig problematisk
Søndag uttalte Irans oljeminister Masoud Mir-Kazemi at Iran ikke ser behov for et krisemøte i Opec selv om oljeprisen stiger til 100 dollar per fat.

Uttalelsen falt på en pressekonferanse i Teheran søndag, ifølge Bloomberg News.

Dermed gir han uttrykk for samme syn på dette spørsmålet, som Kuwaits oljeminister gjorde i forrige uke.

-En økning i oljeprisene mot 100 dollar er ikke tilstrekkelig problematisk til at det er nødvendig med et krisemøte, sier Mir-Kazemi.

Han legger til at ”ingen av Opec-medlemmene ser dette som ufornuftig”.

Ifølge den iranske oljeministeren er det flere Opec-medlemsland som ikke ser noen grunn til krisemøte selv med priser på 110-120 dollar per fat. Han identifiserer imidlertid ikke disse landene.

Møtes først i juni
Neste ordinære ministermøte i Opec er planlagt til juni. Ingen av de tolv medlemslandene har bedt om et tidligere møte for å drøfte en mulig produksjonsøkning, ifølge ministeren.

Venezuelas president Hugo Chavez sa lørdag at oljeprisen beveger seg mot en ”fair” pris på 100 dollar per fat. Uttalelsen kom i presidentens årlige, tv-overførte tale til nasjonen.

Den franske finansministeren Christine Lagarde sa fredag et hun er ”i beredskap” når det gjelder oljeprisene, og at 70-90 dollar per fat er et fornuftig nivå, skriver Bloomberg News.

Les også: Oljeprisene vaker nær årsbeste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.