– I Oslo har boligmarkedet vært aktivt mye lenger ut i desember enn det som er vanlig, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

– Flere av våre meglere sier at de aldri har opplevd maken. De litt erfarne sammenligner julemåneden i år med tilstandene tidlig på 1990-tallet, da vi har på vei opp etter boligkrakket på 1980-tallet, sier Halvorsen.

Ifølge Halvorsen går majoriteten av Oslo-boligene over prisantydning. – Men det varierer sterkt med hvor mye. Prisrekordene settes som «vanlig» hovedsakelig innenfor ring 3, sier Halvorsen.

Omsetningstiden på Oslo-boliger DNB Eiendom har solgt i desember ligger på 20 dager, bare noe opp fra toppmåneden august da det tok 17 dager å selge en bolig i Oslo. – Vi venter svak prisvekst denne måneden i hovedstaden, sier Halvorsen, som mener prispresset kommer til å holde seg inn i 2016 grunnet for lavt tilbud i forhold til etterspørsel.

For en uke siden la Eiendom Norge frem tall som viste at desember-utbudet av boliger i Oslo nå er det laveste som er målt de siste ti årene.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren påpeker at måneder med lav omsetning sjelden har store variasjoner mot tidligere år. – Det vi imidlertid ser i år er tilbudet av boliger er lavere enn normalt i desember. Vi tror det kan skyldes at det har vært et år med god omsetning og høy aktivitet, sier Meier.

«Sitter på det kalde gjerdet»

I de andre storbyene har boligmarkedet roet seg betydelig.

– Spesielt rolig er det i Stavanger og Kristiansand der det nå tar over to måneder å få solgt en gjennomsnittsbolig, sier Halvorsen.

DNB Eiendoms tall viser at det hittil i desember er blitt solgt veldig få boliger i Stavanger. Samtidig er tilbudet stort fordi ting ligger lenge.

– Alle i Stavanger-markedet sitter på det kalde gjerdet nå i desember. Boligselgerne fordi de håper det skal snu opp, kjøperne fordi de håper det skal gå enda mer ned. Resultatet er et veldig tregt marked, sier Halvorsen.

Midt i måneden la Statoil frem tilbud om sluttpakke til alle ansatte. Halvorsen mener dette har bidratt til å gjøre boligmarkedet enda tregere enn det ellers ville vært.

– Ni av ti boliger i Stavanger går nå under prisantydning. Jeg tror på ytterligere prisfall i Stavanger, men først må selgerne realitetsorienteres. Prisene vil derfor holde seg relativt uendret nå i desember, sier Halvorsen.

Han merker seg at oljeeffekten siger inn over Kristiansand også, men synes prisene holder seg overraskende bra. – Det er også godt med interessenter på boligene, selv om det fremdeles er slik at det meste går under prisantydning, sier Halvorsen, som venter flate priser i sørlandsbyen i julemåneden.

 Venter prisfall i Tromsø

Ifølge Halvorsen har prisene i Bergen holdt seg bra gjennom måneden, blant annet hjulpet av et lite utbud. Halvorsen anslår at like mange selges over som under prisantydning.

– Nyutlagte eneboliger og delte boliger har gått kjapt unna, fordi det har vært så få av dem, mens leiligheter har gått noe tregere. Folk avventer et større tilbud i januar. Da venter vi også en knallstart på nyåret, sier Halvorsen.

I snitt ligger omsetningstiden nå på 29 dager, men forskjellene er store mellom objektene, ifølge Halvorsen, som venter en flat prisutvikling i Bergen i desember.

I Trondheim har omsetningshastigheten gått opp til 34 dager, men kvadratmeterprisene ligger på samme nivå som i november.

I Tromsø venter Halvorsen prisfall denne måneden. – Færre boliger legges ut og det som selges går i hovedsak til eller under prisantydning, sier Halvorsen. I snitt tar boligsalget i byen 37 dager.

 

Les også:
«Bud på prisantydning og litt over vil ikke vurderes»
- Bankene vil følge etter med kutt i boligrenten
Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.