Det var «et vanvittig trøkk» på arbeidsmarkedet da Øyvind Kyvik (25) gikk ut fra ingeniørstudiet i 2011. Tre år senere er han tillitsvalgt i et selskap som skal si opp 230 ansatte i Norge i løpet av mars.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle komme, ikke på aldri så lenge, sier Kyvik.

Denne uken kom beskjeden om at oljeservicebedriften Aibel må kutte. På kontoret i Bergen der Kyvik er ansatt og tillitsvalgt, må 90 ansatte gå. Hvem det blir bestemmes i løpet av de neste ukene.

– Er det først inn, først ut som gjelder?

– Vi har ganske mange unge, nyutdannede hos oss – dyktige folk fra universitetet og Høgskolen i Bergen. Det betyr ikke at alle disse nødvendigvis må slutte. Kompetanse er også et kriterium, men det er klart ansiennitet er en stor del av det.

– Jeg har stor tro på at de fleste som blir sagt opp i Aibel i mars kommer til å få seg jobb igjen relativt kjapt, sier han.

Bedre føre var

Etter flere år med høy etterspørsel etter ingeniører, har DN de siste ukene skrevet om flere aktører i oljenæringen som kutter kostnader og ansatte. Selv om 90 prosent av de nyutdannede ingeniørene fikk jobb etter eksamen ifjor, kan det virke som om mørke skyer også har inntatt campus.

Erik Devold i fagforeningen Nito ser tegn til litt mer usikkerhet hos ingeniørstudentene. Han koordinerer Nitos 15 til 20 årlige jobbsøkerkurs for studenter, og opplever økt etterspørsel.

– Ihvertfall nå på nyåret. Vi merker også mer trykk på tjenesten vår der man kan sende inn cv og søknad til sjekk. Det blir antagelser, men det henger nok sammen med at studentene opplever å måtte sende flere cv-er og søknader, sier han.

Devold understreker at bedriftene fremdeles melder om at de har behov for flere ingeniører enn de kan skaffe, men at man kanskje må jobbe litt mer for å få jobbene.

Ser mot utlandet

Det er petroleumsstudent Trond Sømhovd (22) helt klar over. Han er i linjeforeningen for petroleumsstudentene ved Universitetet i Stavanger, og har fulgt med på nyhetene.

– Jeg tror det er stor sannsynlighet for at vi vil jobbe et annet sted enn på Vestlandet, men alle jeg har snakket med er motivert og klar for å ta et opphold i utlandet i løpet av studiene. Bedriftene vi sikter oss inn mot er jo også i utlandet, og dessuten har vi jo Nord-Norge, sier Sømhovd.

Han tror selv han vil få jobb etter endte studier, men sier det er blitt vanlig å legge ned mye arbeid i cv-en underveis i studiet.

– Det er konkurranse om jobbene. Selv har jeg verv, sommerjobb og tenker å dra på utveksling for å bygge opp cv-en. Mange gjør det samme, og det er bare de med de beste cv-ene som kommer til jobbintervju, sier han.

– Så det er ikke bare å komme inn på studiet, så er du sikret?

– Nei, det er ikke bare det. Mange litt opp i årene sier at «det er så lett å få jobb, det ordner seg», men nei, du må søke opp selv og virkelig stå på. De som er mest motivert bruker tid og krefter på dette, og det er de som får jobb med en gang. Det er de man snakker om.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.