Odin-forvalter Carl Erik Sando mener europeiske banker fortsatt skjuler store tap.

Han tror det bare er spørsmål om tid før den europeiske sentralbanken vil bli tvunget til å sette i gang seddelpressen, for å redde de skakkjørte bankene.

- Gjeldsproblematikken er ikke er løst på noen som helst måte, og kommer med stor sannsynlighet til å ende i en eller annen inflasjonssituasjon, sier han til DN.no.

Når inflasjonen presses opp blir spørsmålet hvordan man kan bevare verdien av sparekapitalen:

- Der fremstår aksjer helt klart som mer attraktivt enn obligasjoner, sier forvalteren.

- Jukser
Sando mener at bankene ikke har hatt råd til å skrive ned balanseverdiene. Markedet har imidlertid gjennomskuet dem forlengst, mener han.

- Alle skjønner at de jukser med bokføringen. Når private investorer ikke stiller opp blir bankene desto mer avhengig av finansiering fra den europeiske sentralbanken, som har skjedd i absurde mengder, sier han.

Den tidligere bankanalytikeren mener sentralbanken har et stort lerret å bleke, og at det ikke vil bli orden i bankenes finansieringssituasjon før man har ryddet opp.

- Skuespill
Ulike interesser hindrer imidlertid dette fra å skje.

Les også: - Det verste av gjeldskrisen kan være over

Hverken bankenes kredittkunder, bankene selv eller myndighetene har lyst til å bli konfrontert med feilbeslutningene som ble foretatt i forkant av krisen.

Disse gruppene ønsker å skyve problemene ut i tid med pengetrykking som et sentralt virkemiddel, ifølge forvalteren.

- Man må huske på hvem som snakker her. Bankene har en interesse av å fremstille ting som under kontroll, og myndighetene også. Det er bare et skuespill, sier Sando.

Økt aktivitet
Onsdag kunne aksjesjef Paal Karstensen i DNB Markets fortelle om økt aktivitet i aksjemarkedet og at større trygghet om situasjonen i Europa har bidratt til økt risikoappetitt. Børsen har samtidig steget over fem prosent siden nyttår.

- Det er en betydelig forbedring i forhold til fjoråret da de fleste var negative, og vi opplever egentlig at flere investorer, spesielt fra USA, har begynt å se på Europa og ser potensial, sier han til DN.no.

Les også: Nå våkner aksjehungeren

Sando har også merket seg stemningsskiftet. Odin Norge, som investerer i norske aksjer, har hatt en god start på året.

Fondets største investeringer ved årsskiftet var gjødselsprodusenten Yara YAR, oljeselskapet Statoil STL, Det norske oljeselskap DETNOR, Sparebank 1 SR-Bank, undervannsrørlegger Subsea 7, våpen-og teknologiselskapet Kongsberg KOG, oppdrettselskapet SalMar SALM, mediekonsernet Schibsted SCH, seismikkselskapet PGS og kraftselskapet Hafslund HNA.

Selv om norske selskaper ikke er direkte påvirket av situasjonen i eurosonen, minner han om at vi ikke er immune og at en stor norsk eksportsektor er sårbar for utviklingen i Europa.

- Våre ressursbaserte og innenlandske orienterte selskaper vil trolig stå seg godt, sier Sando.

Les også:
- Det verste av gjeldskrisen kan være over

<b>Italia: - Vi har fått en tillit tilbake i markedet</b>

- Det er en betydelig forbedring


Norske aksjesparere handlet lynintelligent

- Jeg er den mest irrasjonelle optimisten som finnes


Spanske småsparere mister sparepengene sine

1 av 4 mister jobben i Bankia


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.