De siste dagene har det vært en svært avventende utvikling i verdens finansmarkeder. Grunnen er det som skal skje i Frankfurt torsdag ettermiddag klokken 13.45: Rentebeskjeden fra Den europeiske sentralbanken ECB.

- Utviklingen i eurosonen gjør at dagens rentemøte i ECB blir svært spennende, skriver seniorøkonom Marius Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

Økt tro på kutt
Lavere inflasjon og rekordhøy ledighet har ført til forventninger om at den allerede historisk lave renten i eurosonen kan komme til å bli satt ytterligere ned. Selv om det er ventet at sentralbankens styringsrente, den såkalte refi-renten, vil bli holdt uendret på 0,5 prosent på dagens møte, mener flere analytikere at det kan bli aktuelt med rentekutt i desember.

- Siden forrige rentemøte har den pågående gjeninnhentingen vist svakhetstegn, og vi har lenge pekt på at vekstutsiktene er skjøre. Arbeidsledigheten har steget til nye rekordnivåer, og tallene bakover har også blitt revidert opp. I tillegg har inflasjonen falt til det laveste nivået på 4 år. Det ventes ikke rentekutt på dagens møte, men vi kan ikke se bort i fra at det kan komme et kutt ved neste korsvei, dersom nyhetsstrømmen fortsetter som vi har sett den siste tiden, skriver Hov i rapporten.

Analytiker Elisabet Kopelman i SEB er også spent på signalene fra dagens rentemøte og den påfølgende pressekonferansen.

- Alles øyne er på Draghi i dag, skriver Kopelman i meglerhusets morgenrapport torsdag.

Hun peker på at gode aktivitetsindikatorer fra eurosonen de siste dagene kan ha dempet forventningene om et rentekutt på dagens møte.

- Vi holder fast ved vår prognose om at nye lettelser kommer i desember i forbindelse med nye makroprognoser fra ECBs stab, skriver Kopelman i rapporten.

Venter dueaktig sentralbanksjef
Makroøkonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror ECB-sjef Mario Draghi på dagens rentemøte vil antyde at det kan snart komme et kutt i renten. Slike antydninger omtales ofte som å innta en dueaktig tone.

- Vi venter at sentralbanksjef Mario Draghi vil legge an en tydelig duete tone på dagens ECB-møte. Vi tror nå at ECB er nærme ytterligere lettelser i pengepolitikken, men timingen og akkurat hva ECB velger å gjøre er usikkert. Vår prognose er at refi-renten kuttes på desembermøtet. ECB ønsker trolig noe mer informasjon før de bestemmer seg for et rentekutt, men Draghi vil holde aller dører åpne på dagens rentemøte, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

I markedet er det også en viss forventning om at sentralbanken kan komme til å gjennomføre en ny runde med billiglån til bankene, som på sentralbankspråket omtales LTRO-lån.

For snart to år siden - like før jul 2011 - varlset sentralbanksjef Mario Draghi i ECB om at europeiske banker ville få tilgang til ubegrensede mengder kapital i tre år til en rente lik sentralbankens styringsrente. Da de to LTRO-rundene ble gjennomført i desember og februar førte det til en umiddelbar lettelse i finansmarkedene.

Det er også rentemøte i den britiske sentralbanken Bank of England torsdag. Det er ikke ventet at sentralbanken vil gjøre noen endringer i rentenivået torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 13.00 torsdag ettermiddag.

Les også:

<b>Børsjubel for Røkke jr.</b>

<b>Draghi diskuterte rentekutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.