- Jeg har det helt utmerket, sier Eivind Reiten.

Det er nå et knapt år siden Reiten annonserte at han ville gi seg som toppsjef i Norsk Hydro etter nesten åtte år i sjefsstolen.

På en konferanse om ledelse, kreativitet og verdiskapning i regi av Siviløkonomene og BI torsdag, fortalte den nåværende Norske Skog-sjefen om hvorfor han sluttet i Hydro.

- Et privilegium
Og det var ikke fordi han følte seg uønsket - tvert om, ifølge Reiten.

- For meg var det et privilegium å kunne bestemme min egen avgang selv. Med et styre som beklager det og ansatte som griner i gangene ble det veldig lett, sa Reiten.

Med lett mener Reiten at en avskjed han har besluttet selv i ro og mak, selvsagt er å foretrekke fremfor den hvor man får en god gammeldags fot bak.

- Hvis jeg skulle gått fra sjefsjobben fredag til ingenting mandag hadde jeg ikke hatt landingshjulene ute. Da ville det vært helt annerledes.

Den nåværende styrelederen i Norske Skog mener at flere ledere burde gjort som ham - slutte i jobben mens de fremdeles kan velge å gjøre det frivillig.

Men det krever en viss porsjon stahet, avslører han.

- Du må ikke høre på dem som sier at du ikke må slutte nå, fordi det er mer behov for deg enn noen gang. Folk rundt deg er alltid hyggelige. Så hvis du ikke er sta og bestemmer deg, da går det ikke.

Bra for Hydro
Den tidligere Senterparti-statsråden har lenge ment at ingen bedrifter er tjent med ledere som sitter for lenge. Bedriften har behov for fornyelse, og derfor bør omtrent åtte år i sjefstolen være nok, har Reiten selv uttalt ved flere anledninger tidligere.

- Så tenkte jeg: Hør på hva du selv prediker - det ville jo være merkelig om det skal gjelde alle andre unntatt meg.

Han mener i dag at beslutningen var til det beste for Hydro, og at tiden har vist at bedriften klarer seg helt fint uten ham som sjef.

Selv om Eivind Reiten ikke synes å være i tvil om at han var en populær leder både i Hydro-styret og blant de ansatte, erkjenner han at kanskje ikke alle likte ham like godt.

- Selv om det var noen som gråt da jeg skulle slutte, var det sikkert noen som gråt mens jeg var der også, sa Reiten.

Les også Reitens advarsel til dem som styrer Norge:

- Veksten i offentlig sektor er faretruende stor

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.