Både USAs forsvar og innenrikspolitiske programmer risikerer å bli rammet av kraftige automatiske kutt hvis politikerne i Kongressen ikke snart blir enige om sparetiltak. Det vil være svært ødeleggende, advarer Det hvite hus.

De automatiske budsjettkuttene trer i kraft fra 1. januar hvis Demokratene og Republikanerne ikke greier å bli enige om hvordan budsjettunderskuddet skal reduseres i årene fremover. Forsvarsbudsjettet vil bli rammet av et kutt på 9,4 prosent, mens innenrikspolitisk aktivitet kommer til å bli kuttet med 8,2 prosent, opplyste budsjettkontoret i Det hvite hus fredag.

Kuttene vil også kunne føre til at det offentlige helseprogrammet for eldre, Medicare, blir kuttet med 2 prosent, eller 11,1 milliarder dollar.

– Uansett planlegging vil det ikke kunne demme opp for konsekvensene av disse kuttene, skriver budsjettkontoret i en fersk rapport.

Kontoret understreker at slike automatiske kutt vil skjære alt over en kam, og at dette ikke er en ansvarlig måte å redusere budsjettunderskuddet på. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.