I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig?

I 1994 begynte det som skulle bli en lang karriere for tidligere toppidrettsutøver Bjørn Maaseide. Først vant han EM-gull i volleyball for deretter vinne verdensserien året etter, men ved siden av idretten jobbet også Maaseide med flere investeringer som i dag har gjort ham til Norges rikeste tidligere toppidrettsutøver.

Likevel har ikke alle investeringene til den tidligere verdenstoppen fra Vestlandet gått like etter planen.

- Jeg var rett og slett ikke grundig nok, sier Maaseide og henviser til investeringen han gjorde i Vollviks mobilselskap, Ludo midt på 2000-tallet.

Dette har imidlertid ikke vært den største tapsinvesteringen for Maaseide.

Investerer med hjertet
- En bør ikke alltid investere etter hva hjernen sier, noen ganger skal en investere i noe fordi en brenner for det, og fordi en vil bidra selv om det kan ende i tap, sier Maaseide til DN.no.

Norges tidligere OL-håp har de siste årene investert mye i sandvolleyballen i Stavanger, Blink festivalen og Viking fotballklubb. Han anslår at disse investeringene har gitt et tap i underkant av 40 millioner kroner.

- De er gjort med hjerte og engasjement så jeg angrer ikke på dem på noen måte, sier Maaseide.

Invester i noe du har greie på

- Men tenker du at sport og trening er gode investeringer i dag?

- Invester i noe du har greie på. Jeg er en sterk tilhenger av å investere i bransjer jeg kan noe om, men sånn generelt tenker jeg at helse og trening vil være gode investeringer i dagens marked, i tillegg til investeringer som for eksempel eiendom, sier Maaseide.

- Er det også sport du bruker penger på når du skal være litt ufornuftig?

- Ja, dersom jeg skal være litt ufornuftig er det gjerne sport pengene går til. Eller båt og litt bil fra tid til annen, sier Maaseide.

Alltid litt bekymret
Maaseide ligger langt over de fleste tidligere toppidrettsutøvere på formue siden. Ifølge ligningstallene har den tidligere volleyballspilleren en formue på hele 334 millioner kroner. Det er langt over Bjørn Dæhli som er Norges nest rikeste idrettsmann. Likevel mener vestlendingen at det alltid lønner seg å være litt bekymret for økonomien.

- Om vi tror at den økonomiske krisen i Europa ikke vil påvirke oss, bør vi tro om igjen. På en måte har vi i Norge fått en av de vanskeligste jobbene etter krisen fordi vi må finne ut hvordan vi skal forvalte den rikdommen vi har, mens de landene som har ligget med brukket rygg får muligheten til å starte på nytt, sier Maaseide.

Han mener likevel at de fleste nordmenn kan slappe av å nyte julen i år.

Familiejul
- Hvordan skal du feire jul i år?

- Den skal feires i en kombinasjon, delvis hos mine foreldre, hos min svigermor og hos oss selv, slik vi alltid har gjort. Det er i hvert fall slik vi har gjort det i de om lag 25 årene jeg har vært voksen, sier Maaseide.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien! I morgen: Peter Hermanrud.

Les allerede publiserte:
- Min verste investering var også min beste (Mille-Marie Treschow)
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet (Jens Ulltveit-Moe)
- Gjort er gjort, så får man heller finne løsninger (Ståle Kyllingstad)
- Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv (Petter Stordalen)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.