Solheim ønsker seg lukkede sjøanlegg, sier han til Dagens Næringsliv.

Erik Solheim har så langt vært tilbakeholden med å kommentere situasjonen i oppdrettsnæringen i kjølvannet av uttalelsene fra direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning. Sollie tok sist måned til orde for massiv nedslakting av oppdrettslaks for å få kontroll med lakselusproblemet, og uttrykte også støtte til miljøaktivisten Kurt Oddekalv.

I et intervju med Dagens Næringsliv legger SV-statsråden ikke skjul på at han er svært bekymret for dagens situasjon.

- Den er veldig alvorlig. Hele næringen balanserer helt på kanten. Villaksbestanden er presset og oppdrettsnæring er preget av resistente lakselus. Det er heller ingen utsikter til nye lusemidler. Næringen er veldig sårbar med så store miljøproblemer. Og så er det i tillegg en fare for at situasjonen blir enda verre, sier Solheim.

Han mener nedslakting er et vanskelig tiltak.

- La meg først si at alle er enige om at vi har en alvorlig situasjon nå. Derfor skal vi også samordne all faglig informasjon fra både etater og forskningsmiljøene for å bli enige om faktagrunnlaget for eventuelle tiltak. Men en massiv nedslakting nå er en meget vanskelig sak for næringen. Det er også forskjellige faglige syn på om dette er nødvendig, sier han.

Mens Solheim har det politiske ansvaret for forvaltningen av villaks og sjøørret, er det fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) som har ansvaret for oppdrettsnæringen. Etter det Dagens Næringsliv er kjent med er det innad i regjeringspartiene uenighet om hvordan luseproblemet best kan løses.

Han er samtidig helt klar på at han støtter miljøbevegelsen i kampen for at oppdrett av laks skal foregå i lukkede anlegg.

- Jeg tror det vil skje mye raskere enn folk tror. Vi må se på om vi kan premiere aktører som vil eksperimentere og drive denne teknologien frem, svarer Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.