Finansminister Brian Lenihan sier at Irland vil be om krisehjelp, og dermed bli det andre landet som søker redning hos EU og det internasjonale pengefondet (IMF).

- Jeg vil foreslå til mine kolleger at de formelt burde søke om en ordning. Bankene var et for stort problem for landet. Hovedsaken for regjeringen er hele tiden å sikre at vi ikke opplever en kollaps i banksektoren, sa Lenihan i et intervju med den irske statskringkasteren RTE, ifølge Bloomberg.com.

Finansministeren vil ikke si hvor mye penger landet trenger, annet at enn at det «garantert ikke» er snakk om 100 milliarder euro. Statsminister Brian Cowen har et regjeringsmøte i løpet av søndagen, og europeiske finansministre starter en telefonkonferanse klokken 18 norsk tid for å diskutere prosedyrene som skal følges så snart den formelle henvendelsen om hjelp har kommet, sier en anonym EU-kilde tett på saken til Bloomberg.

Eiendomskrakk
Julian Callow, Barclays Capitals London-baserte sjeføkonom for Europa, anslår at Irland vil be om en krisepakke på rundt 85 milliarder euro.

Pengene trengs blant annet for å dekke enorme underskudd i banksektoren, som har fått store problemer med å få tilbakebetalt lån på grunn av krakket i eiendomsmarkedet.

Men kritikken mot regjeringen vokser, og selv politikere fra regjeringspartiet Fianna Fail er kritiske til det som nå skjer. Samtidig er irer flest mektig provosert av hvordan myndighetene kommuniserer om krisen.

Kritikk og advarsler
Fagbevegelsen advarer mot at situasjonen kan føre til opptøyer.

– Dere har løyet. Dere har sviktet oss. For Irlands skyld, gå av, skriver avisen Sunday Independent ved siden av et forsidebilde av regjeringen.

Raseriet skyldes ikke minst måten regjeringen har fremstilt Irlands samtaler med EU og IMF de siste dagene.

Finansminister Brian Lenihan avviste for ti dager siden bastant at Irland ville be om kriselån. Regjeringen har i uken som gikk også avvist at det foregikk samtaler, selv om uformelle samtaler allerede var i gang.

– Undergravd tilliten
– Regjeringens handlinger og uttalelser de siste ti dagene har grunnleggende undergravd folkets tillit, skriver tidligere forsvarsminister Willie O’Dea i en kommentar i Sunday Independent.

Han tilhører selv regjeringspartiet Fianna Fail. Andre medlemmer går enda lenger:

– Fianna Fail som parti må forvandles, og det må skrive ut nyvalg, selv om det betyr å miste makten, skriver politikeren John McGuinness i The Irish Mail. McGuinness er representant for Fianna Fail i den irske nasjonalforsamlingen.

Les også: Rømmer Irland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.