Islands statsminister ber den allmektige være med Island i nødens stund, men kanskje må hjelpen i stedet komme fra Islands nordiske venner, skriver Aftenposten.

Island er nå inne i sin største økonomiske krise i moderne tid.

Islands statsminister Geir Haarde uttalte i en fjernsynstale på Island mandag kveld at landets banker kan komme ut av drift (become inoperable), og at redningsaksjon for bankene risikerer å gjøre hele Island konkurs, melder Bloomberg News ifølge TDN Finans.

Les også: - En enorm krise

Stemningen er amper etter at statsministeren avsluttet sin tale mandag. Folk hadde strømmet til Alltinget i Reykjavik sentrum for å overvære debatten om kriseplanen.

- Ledelsen i Sedlabanki (sentralbanken) har ikke vært kvalifisert. Banksjefene er idioter, sier Jakob Thòr Haraldsson, som er bedriftsleder.

Professor Vilhjalmur Bjarnasson ved Islands Universitet tror Island vil trenge internasjonal hjelp for å rydde opp.

- Det er vanskelig å gjøre dette alene, sier han til Aftenposten, og mener det internasjonale pengefondet IMF og untelandske sentralbanker må hjelpe til.

Professor Olafur Isleifsson ved Reykjavik-universitetet sier mange undrer seg på hvorfor Island ikke får mer hjelp fra sine nordiske venner. Og viser til at Island ikke var en del av kredittavtalen de skandinaviske sentralbankene nylig inngikk med den amerikanske sentralbanken.

Les også: Redder Glitnir




(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.