Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad krevde i forrige uke at avtalen mellom Kjell Inge Røkkes Aker asa og delvis statseide Aker Solutions enten annulleres eller behandles på generalforsamling i Aker Solutions. Statsminister Jens Stoltenberg har senere stilt seg bak kravet.

Godtar generalforsamling
Tirsdag kveld ble det kjent at styret i Aker Solutions asa godtar at selskapets generalforsamling skal behandle avgjørelsen om å ta opp et obligasjonslån på to milliarder kroner i forbindelse med de omstridte transaksjonene.

Men styret står fortsatt på at selve transaksjonene er vedtatt av de relevante selskapsorganene i datterselskapet Aker Solutions as og i styret i morselskapet Aker Solutions asa.

Selve transaksjonene vil dermed ikke bli behandlet på generalforsamlingen.

Én mulighet
Og dersom avtalene eventuelt skal annulleres finnes det bare én mulighet, mener advokatfirmaet Wikborg Rein, som er Aker asas juridiske rådgiver i saken.

- Den eneste muligheten for en annullering er en reforhandling av avtalen mellom Aker asa og Aker Solutions as, sier advokat og partner Ketil Bøe i Wikborg Rein til DN.no.

Aker asa og Aker Solutions as er de to selskapene som har ingått avtalen om de omstridte transaksjonene. Aker Solutions as er et heleid datterselskap av det børsnoterte selskapet Aker Solutions asa.

Siden kjøperen er et datterselskap ble transaksjonene aldri behandlet på generalforsamling i børsnoterte morselskapet Aker Solutions asa.

Dermed kom heller aldri saken til styrebehandling i Aker Holding, investeringsselskapet som kontrollerer i overkant av 40 prosent av aksjene i Aker Solutions asa og hvor staten er medeier. Da mistet også staten sin mulighet til å legge ned veto mot transaksjonene.

Og det er for tiden full forvirring om transaksjonene i det hele tatt kvalifiserer for en generalforsamling i børsnoterte Aker Solutions asa.

Les mer: Røkke-bråk ble juridisk lek

En rekke jurister har her studert og diskutert finjussen i saken, og mener foreløpig Aker-selskapene har sitt på det tørre - juridisk sett. Dermed kan næringsminister Sylvia Brustad sitte uten særlig gode kort på hånden i den pågående dialogen med Kjell Inge Røkkes Aker asa.

Dialog
Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker bekreftet tirsdag ettermiddag at selskapet er i dialog med nærings- og handelsdepartementet om de kontroversielle transaksjonene. Men han vil ikke si noe om hvordan dialogen foregår.

- Jeg ser ikke noen grunn til å gå inn på det, sier Drangeid til DN.no.

- Men Wikborg Rein sier den eneste måten avtalen kan annuleres på er hvis Aker asa og Aker Solutions as reforhandler den. Er det en løsning dere ser på?

- Jeg har ikke noe ønske om å gi noen kommentar om hva som er innholdet i de dialogene. Jeg tror det er smart at den dialogen får gå i de møtene den hører hjemme i, sier Drangeid.

Næringsminister Sylvia Brustad mener fortsatt hele transaksjonen må annulleres eller behandles på en generalforsamling.

– Dette er en god begynnelse, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap), og fortsetter:

– Nå er jeg mest opptatt av å finne løsninger i denne saken og at den blir behandlet i generalforsamling. Det er kontakt mellom eierne, sier Brustad til NTB.

Se video fra Akers pressekonferanse tirsdag:
- Har vært en ryddig prosess
- Nå vet Jens mer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.