Fremskrittspartiets skatte- og avgiftspolitiske talsmann Gjermund Hageæter frykter at en sprekk i årets lønnsoppgjør vil føre til renteoppgang og påfølgende problemer for norsk næringsliv.

Han foreslår derfor at alle lønnsmottagere mottar en skattepakke, for eksempel 5000 kroner, slik at arbeidstagerne reduserer lønnskravene sine tilsvarende.

- Mer kjøpekraft og mer press
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets har ingen tro på forslaget.

- Det har vist seg at den typen ting ikke har noen effekt i det hele tatt. Man drev med slike skattepakker på 1970-tallet. Resultatet var at man fikk begge deler, både skattelettelser og høy lønnsvekst. Man fikk dårligere offentlige finanser, samtidig som konkurranseevnen forverret seg. Det blir bare tull. Jeg har ingen tro på det, sier Juel til DN.no.

Han mener skattepakken rent teknisk kunne dempet inflasjonspresset i norsk økonomi, men bare i noen få måneder.

- Man pumper mer kjøpekraft inn i økonomien, og skaper mer press igjen. Du får kanskje et sentralt oppgjør som er litt mer moderat, senere pumper man inn skattelettelser og så blir det mer press og lønnsglidning. Og alle de som ikke får lønnsglidning får enda høyere sentralt tillegg året etter, mener Juel.

- Hør på Gjedrem
Sentralbanksjef Svein Gjedrem truer med høyere rente dersom lønnsoppgjøret skulle vise seg å bli bedre enn sentralbenken selv ser for seg. Juel mener partene i arbeidslivet gjør lurt i å høre på advarselen fra sentralbanksjefen.

- Det bør man ta hensyn til. Ellers gjør man en tabbe.

- Hva skjer dersom man ikke viser moderasjon, og den varslede renteoppgangen kommer?

- Da blir det en hardere bråstopp i økonomien enn det ellers ville blitt. Dersom vi får et tillegg som Norges Bank oppfatter som for høyt må sentralbanken skru til mer enn planlagt, og vi får en større oppbremsing. Og det er igrunn ingen tjent med. Spesielt er husholdningene eksponert for dette siden de har så stor gjeld og negativ sparerate, mener Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.