Den amerikanske sentralbanken, the Fed, holder som ventet renten uendret etter onsdagens rentemøte. Sentralbanksjef Ben Bernanke sa på en pressekonferanse onsdag kveld at rentene vil forbli lave i lang tid fremover.

- Jeg tror vi er minst to-tre møter før vi vil foreta oss noe. Det kommer an på hvordan økonomien og utsiktene ser ut. Vi har ikke gitt en spesifikk tidsramme, fordi vi forsetter å overvåke økonomien og se på innkommende data. Vi vil ikke binde oss til en tidsramme.

Sentralbanksjefen hadde likevel dårlige nyheter etter møtet. Den amerikanske økonomien har ikke tatt seg opp slik sentralbanken hadde ventet, og viser til at blant annet høyere råvarepriser for mat og energi har bidratt til økt inflasjon som demper etterspørselen. Sentralbanken mener dog at økende inflasjon på grunn av høyere råvarepriser og problemer på tilbudssiden etter jordskjelvet og tsunamien i Japan i stor grad vil være midlertidige effekter.

Nedjusterer veksten
Som følge av dette reduserer sentralbanken sine prognoser for vekst i økonomien og sysselsettingen både for i år og neste år. Nå venter sentralbanken at den amerikanske økonomien vil vokse med 2,7 til 2,9 prosent i år. Etter møtet i april ventet man at veksten i år ville bli på mellom 3,1 og 3,3 prosent. Det er andre gang i år sentralbanken reduserer sine vekstprognoser.

Til neste år venter den amerikanske sentralbanken at økonomien i USA vil vokse med mellom 3,3 og 3,7 prosent. Tildligere prognose tilsa 3,5 til 4,2 prosent.

Også arbeidsmarkedet ventes bedringen å bli svakere enn ventet Nå ser sentralbanken en arbeidsledighetsrate på 8,6 til 8,9 prosent i andre halvår 2011, sammenlignet med 8,4 til 8,7 prosent i april. For neste år spås ledigheten på mellom 7,8 og 8,2 prosent, også det dårligere enn spådommen om ledighet på 7,6 til 7,9 prosent for et par måneder siden.

Avslutter milliardpakke, men...
Sentralbanken sier at de vil avslutte de kvantitative lettelsene, QE II-pakken på 600 milliarder dollar som planlagt ved utgangen av juni, men at sentralbanken, men at sentralbanken fortsatt vil investere avkastningen av redningspakkene tilbake i markedet.

- Komiteen vil avslutte kjøpet av 600 milliarder dollar av langsiktige obligasjoner innen utgangen av måneden, men vil fortsette å reinvestere avdragene fra verdipapirene, skriver sentralbanken.

- Det er ingen hint om ytterligere tiltak fra the Fed. Uttalelsen skuffer totalt sett investorer som ventet mer "bearish" språk og det er årsaken til at vi nå ser et lite dollarrally, sier en analytiker i Wells Fargo til Reuters.

Høye priser demper
- At bedringen går saktere reflekterer delvis faktorer som trolig er midlertidlig, inkludert den dempende effetken høyere mat- og energipriser har på forbrukernes kjøpekraft så vel som problemer på tilbudssiden som følge av de tragiske hendelsene i Japan, skriver the Fed i sin uttalelse etter ukens todagersmøte.

- Det er interessant, banken sier at mange av de tingene som påvirker amerikansk økonomi er midlertidige. De viser til brudd i tilbudskjeden som følge av Japan på vekstsiden, men hvis du ser på inflasjonssiden så signaliserer de også at mye av oppgangen i inflasjon, spesielt kjerneinflasjonen, skyldes råvarer og brudd i tilbudskjeden. Så alt er forbigående slik the Fed ser det, sier seniorøkonom rudy Narvas i Societe General til Reuters.

Den amerikanske sentralbanken nedgraderer synet på arbeidsmarkedet i USA og sier det har utviklet seg svakere enn ventet. Ved det forrige møtet i april uttalte sentralbanken at de så gradvis bedring i arbeidsmarkedet.

Det amerikanske aksjemarkedet tok signalene fra den amerikanske sentralbanken med fatning. Alle hovedindeksene i USA har vaket rundt gårsdagens sluttnotering ettersom nyhetene fra sentralbank-møtet har kommet ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.