Oslo Børs hev seg over 300 poeng ved åpning mandag. Etter en korreksjon frem mot forrige månedsskifte er børsen nå på vei mot årsbestenivåene fra begynnelsen av juni.

Børsen har hentet seg inn i takt med internasjonal børsoppgang og stigende oljepris. Markedene er blant annet drevet av at resultatsesongen så langt har gått bedre enn fryktet.

Beste plassen å være
Porteføljeforvalter Petter Slyngstadli i Holberg Fondene tror oppturen i aksjemarkedet skal fortsette.

- Vi har en klar formening om at aksjer virker som den beste plassen å være på lengre sikt. Risikoappetitten er i ferd med å komme inn i markedet, sier Slyngstadli til DN.no.

Sjekk Holbergfondenes norske aksjefavoritter i saken til høyre på siden.

Men han understreker at det i det korte bildet alltid kan skje mye uforutsett i markedet.

- Man vet aldri om det faller ned hverken fly, bomber eller høytflyvende investorer. Slike hendelser kan ha innvirkninger på det kortsiktige bildet, men har sjelden innvirkning på langsiktig avkastning. Lehman-konkursen I fjor viser oss imidlertid at vi må være forberedt på uventede hendelser også av mer dyptgripende karakter, men disse kan også komme med positivt fortegn, konstaterer porteføljeforvalteren.

Hva tror du om den videre utviklingen i aksjemarkedet? Diskutér saken nedenfor!

Appetitt
Ifølge Slyngstadli er det er flere indikatorer som nå viser at risikoappetitten i markedet har tatt seg opp igjen.

Kredittspreadene har kommet kraftig inn, et signal om at investorene ikke tar seg like godt betalt for å ta på seg risiko ved å låne ut penger.

Samtidig har vix-indeksen falt markert fra de høye nivåene tidligere i år. Indeksen måler hvor store svingninger man forventer i det amerikanske aksjermarkedet. Når denne indikatoren kommer ned, tyder det på en normalisering i markedet

Dessuten er det fortsatt mye penger på sidelinjen, påpeker forvalteren.

- Mange aktører er relativt tomme for aksjer, fastslår Slyngstadli.

Kraftig opptur
Men etter den kraftige oppgangen på børsen ser ikke markedet like billig ut som tidligere, konstaterer Holberg-forvalteren.

- Det som er utfordrende er at vi er i en periode der inntjeningen har kommet kraftig ned, og der fallet bunner ut og viser tegn til å bli erstattet av moderat vekst. Parallellt har Oslo Børs gått 35 prosent. På løpende inntjening og forventet inntjening fremstår ikke markedet like billig som vi så tidligere, sier Slyngstadli.

- Spørsmålet er om inntjeningen kommer raskt nok tilbake til å gi en vekst i aksjemarkedet utover, sier forvalteren. Frykten er at markedet har løpt litt foran de faktiske utsiktene i selskapenes inntjening.

Positiv på lang sikt
Han mener det er vanskelig å forutse utviklingen i det korte bildet. Men på lengre sikt er han positivt innstilt.

- Fordi markedet er rimelig priset i forhold til bokverdier og i noen tilfeller i forhold til løpende inntjening. Det siste året har inntjeningen falt veldig kraftig, og forhåpentligvis er vi ved et brudd i denne nedadgående trenden, noe data fra blant annet USA tyder på, sier Slyngstadli.

Bra, så langt
Slyngstadli mener de viktigste signalene i resultatsesongen kommer fra de store internasjonale børslokomotivene. Han mener resultatrapporteringen så langt har gått bra.

- Vi så allerede før resultatsesongen at det var få resultatvarsler og få selskaper som guidet resultatene ned før resultatfremleggelsen. Resultatene har vært bra, med noen unntak, konstaterer forvalteren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.