Boligprisene har hatt en sjokkstigning på nesten 12 prosent hittil i år. Og hvis sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen får rett, kan 2009 bli et ekstremår.

- Det ser ut som om omsetningen av normale familieboliger går svært godt dagen. Hovedscenariet må være at prisene fortsetter å stige for slike gjennomsnittsboliger, trolig med om lag fem prosent frem til jul, sier Andreassen.

Han poengterer at dette må sees på som et engangsfenomen etter det sterke rentefallet, og at vi neppe ser starten på noen ny sterk boligprisvekst.

- Knapphetsprising
- Fortsetter vi å neglisjere utviklingen av nye attraktive boområder, vil vi imidlertid kunne få en knapphetsprising, slik vi kjenner det fra andre land. En boligprisboom som skyldes manglende regulering og utvikling av nye gode boligområder kan imidlertid ikke sentralbanken lastes for, sier Andreassen.

Les de siste sakene fra boligmarkedet:
Tidenes boligfest
- Småskummelt
Ny alarm i nyboligmarkedet


Hvor skal boligprisene videre? Diskuter saken nedenfor!

Analytiker Katrine Boye i Nordea Markets forventer også en fortsatt oppgang:

- Vi ser tydelig at de kraftige rentekuttene fra Norges Bank har gitt fart i boligmarkedet siden nyttår. Vi tror aktiviteten holder seg oppe, og at vi vil fortsette å se solid vekst i boligprisene på månedsbasis ut året (sesongjustert), sier Boye.

Som gjennomsnitt for 2009 forventer hun en boligprisvekst på 2-3 prosent fra nivået i 2008.

Hun påpeker også at omsetningen av boliger har økt betydelig de siste månedene, og mener den vil fortsette å øke utover høsten.

- De siste forbrukertillitstallene viser at forbrukerne er mer optimistiske og det støtter opp under vår forventning om en positiv utvikling i boligmarkedet resten av 2009, sier Boye.

Mer positiv Grytten
Også professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole, som til tider har spådd en solid nedgang i boligmarkedet, ser nå for seg en fortsatt stigning utover høsten.

- Kombinasjonen av lav boligbygging og lavt tilbud av boliger på den ene siden og lav rente på den andre virker til økende boligpriser i det kommende halvår. Det som taler mot en boligprisøkning er stigende arbeidsledighet og at boligprisene allerede er over det jeg oppfatter som langsiktig likevektspris, sier Grytten

I sum tror han det er størst sannsynlighet for at boligprisene toalt sett stiger neste halvår, men peker samtidig på at det er betydelig sannsynlighet for at de holder seg stabile eller synker.

- Vil holde seg
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund viser til at meglerforeningen kommer med sin spådom om neste halvår i morgen, når de legger frem den landsomfattende statistikken for boligprisutviklingen i juni 2009.

- Men uavhengig av spådom på konkrete tall, så kan jeg si at vi ser ikke for oss noe boligprisfall. Vi har nå sett en etablering av et mer riktig prisnivå, som vi tror vil holde seg. Vi vil få økt arbeidsledighet, noe som vil påvirke prisutsiktene negativt, men lav rente, lite nybygging, sterk kjøpekraft hos alle de som beholder jobbene sine vil veie godt opp mot den økende arbeidsledigheten, sier Dreyer.

- Sterk avslutning på et sterkt halvår, skriver informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund i innkallingen til pressekonferansen der juni-tallene legges frem.

Se tallene først på DN.no i morgen klokken 11!

Etter sjokkoppgangen så langt i år, tror også mange på en utflating ut året.

Av DNs seks boligeksperter venter fire stykker en oppgang i boligprisene neste år på fem prosent, én venter en oppgang på tre prosent, mens én tror boligprisene vil falle neste år.

Hvor skal boligprisene videre? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.