- Hvis det er noe jeg er helt sikker på så er det at boligprisene kommer til å falle en eller annen gang. Men det vil sannsynligvis ikke skje på noen år enda, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no.

DN.no skriver idag om Vera Kejr (33), som har investert i en prosjektert 2-romsleilighet på Grefsen stasjon i Oslo.

Les hele saken:
Tøffere å tjene penger på utleieboliger

Senneset tror ikke et eventuelt prisfall vil skape problemer for Vera Kejr eller andre som investerer i utleieboliger i dagens marked.

- Hvis prisene fortsetter oppover fem-seks år til vil et eventuelt fall neppe bringe dem lenger tilbake enn det de er til dags dato. Og så vil det begynne å stige igjen. For et prisfall vil neppe være varig. Det vil være relativt moderat, og kanskje vare et år eller to før tidene blir bedre igjen, spår Senneset.

- Forutsatt at hun får brukbare husleieinntekter, så vil hun nok få bra avkastning på kapitalen, selv uten prisstigning. Men den blir nok neppe så høy som den har vært de siste årene. Så det vil uansett være en bedre pengeplassering enn å putte det i banken. Men det er klart, det er alltid en større risiko å investere i eiendom når prisen allerede er høye, sier Senneset.

Han investerte selv i en leilighet for utleie for noen år siden.

- Jeg kan ikke tenke noe annet enn at det fortsatt vil være smart, sier han.

Tviler på snarlig prisfall
Sjeføkonomen har ikke tro på at boligprisene i Oslo vil falle med det første.

- Så lenge man ikke klarer å bygge nok boliger i denne byen i forhold til befolkningsveksten vil nok prisene fortsette å stige, men i litt ulikt tempo. Det vi ser er at prisforskjellene blir større og større. Der hvor det er dyrest blir det enda dyrere enn der hvor det er billigst, sier han, og spår at gjennomsnittsprisen i Oslo vil fortsette å gå opp med landsgjennomsnittet.

- Det er bare i dårlige tider og eventuelt ved overproduksjon man får prisene ned. Og overproduksjon sitter så langt inne at det tror jeg blir mange år til vi får overproduksjon av boliger i Norge.

Advarer mot risiko
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er ikke like begeistret for tanken om å kjøpe bolig for utleie i dagens marked.

- Man må ikke tro man skal bli like rik på det som de som gjorde det for 20 år siden, advarer Andreassen.

- Jeg tror ikke jeg ville tatt den risikoen. Hvis jeg skulle ha hatt flere boliger enn jeg selv har behov for, ville jeg heller kjøpt i markeder der prisene allerede har falt mye. Når prisnivået er såpass høyt som det er i Norge, er det sårbart, fremholder han.

Andreassen tror mange som vurderer å gå inn i utleiemarkedet undervurderer kostnadene ved å eie en bolig.

Undervurderer eierkosten
- Man må regne inn transaksjonskostnader som kjøps- og salgskostnader. Dessuten blir det feil å legge til grunn dagens rentenivå, sier Swedbank First Securities' sjeføkonom. Han tror mange i tillegg ikke tar høyde for vedlikeholdsbehovet en bolig har - hvis den skal ha samme verdiutvikling som markedet forøvrig.

- Det må settes av et betydelig beløp hvert år for å holde boligen i stand. Det er kostbart å vedlikeholde rom som bad og kjøkken. Jeg tror folk undervurderer eierkosten. Hvis de også baserer seg på at prisene skal fortsette å stige, så har de tillegg undervurdert risikoen ved å eie, sier han.

Andreassen mener det som har skjedd de siste årene i Norge er eksepsjonelt.

- Men det betyr ikke at alt skal gå bra i evig tid. Det å basere seg på at prisene skal stige er risikofylt. Det kan utmerket godt være at prisene fortsetter å stige, men det kan også være at de faller ti til 20 prosent. Dessuten kan det komme endringer i skattesystemet som gjør investeringer i bolig mindre gunstig eller gjør andre plasseringer relativt mer attraktive, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.