Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork mener Statistisk sentralbyrå (SSB) har en stor metodefeil når de beregner utviklingen i prisene på flytransport.

- Vi har problemer med å ta tallene alvorlig, et fall på 2,7 prosent i transportjenester når alle vet at brenselsprisene sender billettpriserene opp både for fly, busser og ferjer, sier Mork til DN.no

I tallene fra SSB kommer det frem at nedgangen i prisen på flybilletter på 9,1 prosent bidro til å holde månedsveksten i inflasjonen nede.

- Det er flyprisene det dreier seg om. Jeg tror ikke SSB har klart å få til reformen de innførte for å få til en måleteknikk for flypriser, fortsetter sjeføkonomen.

- Meningsløst
Mork forteller at SSB for mars oppga en oppgang i flyprisene på 22 prosent, mens tallknuserne i april mente det var en nedgang på 23 prosent i april. Dagens tall viste en nedgang på 9 prosent.

- Dette er meningsløst, sier Mork oppgitt.

- Betyr dette at tallet for kjerneinflasjonen kan være for lavt?

- Det kan godt være det, sier Mork etter å ha regnet ut hvor mye endringene i transportprisene har å si for det endelige tallet.

- Veldig rart
Han får langt på vei støtte fra Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.

- Nedgangen i flyprisene synes vi var veldig rar, særlig tatt i betraktning det som skjer med oljeprisen i øyeblikket, sier Bruce.

Og legger til:

- Jeg tror ikke på tallene. Det kan være at SSB noen ganger sammenligner rabattbilletter med fullprisbilletter. Prisene svinger mye fra måned til måned, og nå er det vanskelig å forstå at de skal falle så mye, sier sjefanalytikeren.

- Hvor mye utgjør dette?

- Fallet i flyprisene utgjør nesten en tiendedel av nedgangen fra 2,4 til 2,3, forteller Bruce.

- Men jeg trodde de skulle trekke opp, legger han til.

Lavere enn ventet
Dagens tall fra SSB som viste en kjerneinflasjon på 2,3 prosent de siste 12 månedene kom overraskende på markedet. Konsensus lå på 2,4 prosent, en en rekke observatører hadde sågar anslått en vekst på 2,5 prosent.

Les også: Prisveksten bremser opp

Mork mener usikkerhet om metodene må føre til at Norges Bank må ta tallene fra SSB med en klype salt.

- Norges Bank ser selvfølgelig på de samme tallene. Og tallene for flytransport er helt borti staur og vegger. De kan ikke stemme.

Venter rentehopp
- Vi leser dette som fortsatt høyt inflasjonspress, forklarer Mork og trekker frem at prisene fortsatt stiger for matvarer, telekom og andre kategorier. Dessuten mener Handelsbanken at import ikke lenger gir noe negativt bidrag til inflasjonen.

- Presset stiger og Norges Bank må være fremoverskuende i sin rentesetting, sier Mork som venter høyere renter. Nok en renteheving kan komme allerede 25. juni når sentralbankens hovedstyre møtes igjen.

Usikker på juni
2,3-tallet gir Norges Bank en pustepause i forhold til renteøkninger, men Bruce tror likevel at renten skal opp to ganger til i år.

Men ikke nødvendigvis i juni.

- Vi tror fortsatt inflasjonen kommer opp. Vi er mer usikre på juniøkning, men det gjenstår å se på hva som ligger bak nedgangen. Det avhenger av hva som ligger bak tallene, om det er ting som typisk går opp igjen neste måned fordi det gikk ned nå. Det er ofte midlertidig, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.