Nyheten om at amerikanske myndigheter begynner etterforskning av eventuelle lovbrudd fra BP i forbindelse med "Deepwater Horizon"-ulykken på den BP-opererte Maconda-brønnen i Mexicogulfen, sendte BP-aksjen ned 15 prosent i amerikansk handel tirsdag.

Partneren på feltet, Anadarko, falt 16 prosent, mens leverandørene Transocean og Halliburton var ned henholdsvis 9 og 13 prosent, ifølge TDN Finans.

- Kan få forbud
BP har falt 39 prosent siden ulykken 20. april, noe som har ført til spekulerer rundt selskapets eiendeler.

- 40 prosent av BPs reserver er i Mexicogulfen og det er en sjanse for at de kan få forbud mot å operere i USA, da vil disse reservene bli verdsatt til mye lavere multipler enn resten av verdens reserver. De kan bli nødt til å selge i et brannsalg, sier Gordon Kwan i Mirae Asset Securities til Bloomberg News.

Også DnB Nor Markets-analytiker Lars-Daniel Westby viser til spekulasjoner rundt at BP kan komme til å gå ut av Mexicogulfen.

«Vil BP forlate Mexicogulfen? Spekulativt, men noen bransjekilder hevder at det ville vært positivt for regionen som følge av at andre oljeselskaper er mer effektive i å utvikle nye felt enn BP», skriver Westby.

Westby mener at kostnadene ved dypvannsprosjekter allerede er høye, noe som gjøre at strengere regulering ikke vil utgjøre en betydelig forskjell. Alternativet for USA er ifølge ham tankskip, hvor det statistisk sett er høyere sannsynlighet for oljesøl, samt oljesand som har høyere miljørisiko enn oljeproduksjon på dypt vann, ifølge TDN Finans.

Ikke bekymret for subsea-selskapene
DnB Nor Markets skriver i en subsea-oppdatering onsdag at de nye begrensingene på borearbeid i amerikansk farvann kun har begrenset effekt på estimater i subsea-sektoren.

Det vises blant annet til at arbeid knyttet til inspeksjon, vedlikehold og reparasjoner vil kunne øke etterspørselen i Mexicogulfen.

«Langt frem i tid (3 år) vil lavere lete- og boreaktivitet i dag kunne gi forsinkelser i planlagte prosjekter, men antallet prosjekter i regionen var allerede i utgangspunktet ventet å være lavt for subseaaktørene», skriver meglerhuset i oppdateringen.

Analytiker Westby estimerer at det nå er rundt 80 prosjekter ute på anbud, der kun syv er i Mexicogulfen. Han peker på at Saipem, Technip, Acergy og Subsea 7 har få fartøy i området og at det samtidig er betydelige inngangsbarrierer for andre aktører å komme inn i områdene hvor de fire selskapene har høy aktivitet.

Ifølge DnB Nor Markets har Aker Solutions ingen eksponering i Mexicogulfen.

DnB Nor Markets har kjøpsanbefalinger på Acergy ACY, Subsea 7 SUB og Aker Solutions AKSO med kursmål på henholdsvis 130, 130 og 135 kroner. Acergy-aksjen ACY omsettes onsdag for rundt 90 kroner, Subsea 7-aksjen SUB rundt 96 kroner og Aker Solutions-aksjen AKSO rundt 87 kroner.

- Oljesølet kan vare til jul
Oljesølet i Mexicogulfen kan i verste fall vare frem til jul ettersom BP har mislykkes i å stoppe oljestrømmen fra Maconda-brønnen samt at orkansesongen har begynt i USA, som kan hindre ytterligere tiltak.

- I det verst tenkelige scenariet varer det til jul. Denne prosessen lærer oss å bli skeptiske til tidsfrister, sier analysesjef Dan Pickering i Tudor Pickering til Bloomberg News.

Hvis oljestrømmen fra brønnen fortsetter i samme omfang frem til jul, vil oljesølet i Mexicogulfen bli på rundt fire millioner fat, gitt myndighetenes estimat på at 12.000 til 19.000 fat olje lekker ut av brønnen hver dag. Dette vil i så fall drepe sjølivet i nærheten av brønnen samt andre steder i Gulfen, ifølge professor Harry Roberts i Louisiana State University.

BP-aksjen faller rundt tre prosent onsdag.

Les også:
BP stuper etter mislykket plugging


<b>- Alt blir strengere nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.