Tore Lindholt, som ledet Folketrygdfondet fra 1990 til 2004, er kjent som en av landets aller sterkeste kritikere av Kjell Inge Røkke.

Allerde da Røkke raidet Aker på 1990-tallet var Lindholt, som satt i selskapets bedriftsforsamling, svært skeptisk. Skepsisen varte i alle fall frem til våren 2004, da en årelang konflikt mellom Lindholt og Røkke endte opp med et forlik om sluttoppgjøret etter tvangsinnløsningen i Aker RGI.

Nå snakker Lindholt ut om den betente situasjonen rundt Kjell Inge Røkke, staten, Aker og Aker Solutions.

- Burde aldri kjøpt
- Jeg mener staten aldri burde ha kjøpt aksjer i Aker Solutions, et selskap som har forretningsinteresser i forhold til StatoilHydro, et annet selskap hvor staten også har store aksjeinteresser. Det bringer staten inn i en inhabilitetssituasjon som er meget problematisk, sier Tore Lindholt til DN.no.

Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Hansen sier til VG i dag at hele saken rundt Aker Solutions ligner politisk korrupsjon.

Les: - Ligner politisk korrupsjon

- Jeg kan i store trekk slutte meg til hans uttalelser, sier Lindholt.

"Rørslas" venner og uvenner
Allerede i en kommentar i Adresseavisen i november 2007 tegnet Lindholt et bilde av nettverksdannelsen mellom næringslivstopper og politikere, og han bruker dette som forkl#229 på hvordan staten kunne kjøpe en stor andel av Aker Kværner, nå Aker Solutions, sommeren 2007.

I kommentaren skildrer Lindholt en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet som nevner flere næringslivsledere med fornavn. Fred, Jens P. og Kjell Inge. Men ikke Stein Erik.

- Den siste var nemlig ikke "in", han var regnet som uvenn av de andre to. I den "rørsla" som politikerne tilhørte, var det nemlig slik at venner av rørslas venner var rørslas venner, mens uvenner av rørslas venner også var rørslas uvenner, skriver Lindholt, som var gjest i Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschows bryllup, i kommentaren.

- Blendet av prakten
Han mener "rørslas" ulike forhold til næringslivstopper forklarer hvorfor forargrelsen over opsjonsordninger varierer etter om lederne tilhører kretsen av rørslas venner eller ikke, og hvorfor Eivind Reiten var utålelig i StatoilHydro-styret, mens Finn Jebsen ikke var utålelig i Hydro-styret.

- Det er så rart med det. Beslutningstakere har så mye til felles, og de berøres av hverandres beslutninger. Det blir nettverksdannelser av slikt, hevder Lindholt.

Han mener statens bruk av fem milliarder kroner på kjøp av en aksjepost i Aker Kværner, nå Aker Solutions, ikke kan forstås uten en slik nettverkssammenheng.

- Man kan imidlertid bli så blendet av de mektige nettverks prakt at man blir blind for deres korrumperende kraft. Prisen for det må vi alle betale, mener Lindholt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.