De tre ansatterepresentantene fra fagforeningen Industri Energi var de eneste som stemte mot nedleggelsen av fabrikkene på Herøya under kveldens styremøtet i Renewable Energy Corporation.

Les også: REC legger ned på Herøya

- Vi stemte mot nedleggelsen. Vi tviler ikke på at bedriften har lagt frem tall de tror på, jeg tror ikke de prøver å lure meg, men jeg mener man skulle sett det litt an. Prisene har gått nedover de siste syv ukene i år, etter at de steg de første åtte ukene. Det er for tynt grunnlag for å legge ned. Ingen vet hvordan prisene er i oktober, fremholder Hans Ødegård. Han er hovedtillitsvalgt på de ansatte på fabrikkene på Herøya.

Dagens vedtak gjør at Ødegård er nå føler seg desillusjonert. Så sent som i mars trodde han de nesten 500 arbeidsplassene ved de to fabrikkene ved Porsgrunn var reddet.

- Ja, jeg er desillusjonert nå. Det er mulig man burde blitt det tidligere. Jeg var i tvil før styremøtet i mars, men siden vi fikk fornyet tillit da, trodde vi - i allefall jeg - at vi var reddet. Det styret sier nå er at prisene har gått ned i stedet for å stige, og da er ikke forutsetningen for vedtaket i mars der lenger.

Rec har lagt ned fabrikkene i Norge i hurtig tempo det siste drøye halvåret. I oktober ble det kjent at fabrikken i Narvik, den ene fabrikken i Glomfjord og to på Herøya skulle legges ned. I mars var turen kommet til den gjenværende fabrikken i Glomfjord, og nå mindre enn to måneder etter var det altså over for de to siste fabrikkene på Herøya.

company:rec

Store ringvirkninger
Ødegård reagerer på at Rec i sin pressemelding skriver at 460 personer blir «påvirket» av nedleggelsen.

- Påvirket? Det høres ut som vi går rundt over er påvirket her. Det er nesten 500 personer som mister jobben direkte, og i tillegg må man ta med ringvirkningene. NHO Telemark har en utregning som viser at hver arbeidsplass i næringsparken på Herøya skaper seks arbeidsplasser. Jeg kan ikke gå god for de tallene, men at det det langt flere enn 500 som kommer til å kjenne dette er helt sikkert, sier han og anslår at det er snakk om minst tusen.

Ødegård retter skytset både mot den rødgrønne regjeringen og mot Orkla, som er Recs største eier.

- Jeg synes Orkla burde vært mer langsiktig, sier han om aksjonæren som eier nesten 40 prosent av selskapet og som har sett investeringen smuldre de siste årene. Aksjekursen har gått fra 220 kroner til rundt tre kroner på 4,5 år.

Til ingen nytte
Det siste året har kostnadene på Herøya blitt kappet med nesten 40 prosent sier den tillitsvalgte. Han mener ledelsen skulle reagert raskere.

- Det er jo bestandig lett å være etterpåklok. Men hadde man startet å kutte kostnader tidligere og forbedre kvaliteten kunne ting sett annerledes ut. Det var enormt volumfokus, noe som er lett når kundene sto i kø. Men når man har marginer på 40 prosent, så må man skjønne at det ikke varer i lovlige bransjer. De var ikke forberedt og burde skjønt at få ting vokser inn i himmelen, sier Ødegård. Han synes det er ekstra sårt å få nedleggelsesbeskjeden etter at de ansatte har stått så hardt på for å redde arbeidsplassene.

- Hadde vært for ett år siden hadde det vært greit, da var det ikke håp lenger, men nå føles det bare bittert.

Går hver til sitt
Torsdag kveld samlet de ansatte seg avdelingsvis for å ta imot nedleggelsesbeskjeden.

- Produksjonen ble stoppet, så nå går folk hjem og tenker på seg og sitt huslån. Det verste er at folk ikke har jobb lenger. De har stått så veldig hardt på for å redde fabrikken og har fått resultater.

Ødegård mener også den rødgrønne regjeringen burde ta sin del av ansvaret for at det har gått som det har gjort.

- De gikk til valg på at de skulle føre aktiv næringspolitikk og fylle opp verktøykassen. Det har de ikke gjort og det er mange i Telemark skuffet over. Verktøykassen er like tom, sukker han. At Oljefondet investerer i kinesisk solenergi mens Rec ikke kunne få statlig hjelp til å hjelpe fabrikkene over kneiken, faller ikke i god jord.

- Alle er enige om at solceller kommer til å bli stort, og det positive med at prisene faller er at solceller nå konkurrerer med kullkraft. Spørsmålet er hvor dette skal produseres. Vi trengte hjelp til å komme over dette så man kunne man fortsette å produsere i Norge, utdyper han og legger til at han sliter med å finne det grønne i den rødgrønne regjeringen.

- Den er veldig opptatt av oljeindustrien.

Nå håper han at arbeidsgivere i Grenlands-området skal komme hans kolleger til unnsetning, og trekker frem at konsernsjefen som innstilte på nedleggelse roser de som nå sendes ut porten.

- Her er det veldig mange dyktig folk, så arbeidsgivere burde være om seg. Ole Enger sier at dette er den best drevne fabrikken i Norge, skryter Ødegård av kollegene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.