Forsker og biolog Baard Johannessen hevder oppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen og flere andre har stjålet hans patentsøkte metode for å knekke lakselusa.

Sinkaberg-Hansen, der fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen eier ti prosent, nekter å svare på om det bruker forskerens patentsøkte metode.

- Jeg vet at de bruker metoden min, som jeg har søkt patent på. De har rett og slett stjålet den, sier Johannessen til Dagens Næringsliv.

Han forteller til avisen at han ble invitert til anlegget for å vise frem metoden. Forsøkene var vellykkede - men siden har han ikke hørt noe. Ifølge Johannessen svarer daglig leder Finn Sinkaberg verken på epost eller telefon.

 

Lakselusforskeren trekker - i tillegg til Sinkaberg-Hansen - spesielt frem Emilsen Fisk og Marine Harvest.

- Alle disse har jeg vært på besøk hos og blottstilt oppskriften. Senere har jeg ikke hørt noe mer fra dem, men etterhvert har jeg fått bekreftet at de bruker min metode.

Forskeren mener han har krav på store summer fra firmaene som bruker lakselus-metoden hans.

- Det kan være snakk om millioner, næringen sett under ett.










Nekter å oppgi metode
Daglig leder Finn Sinkaberg i Sinkaberg-Hansen avviser overfor DN at de skal ha stjålet noen metode.

- Jeg vil ikke si hva vi bruker. Jeg vet heller ikke om han har noen patent på den aktuelle metoden. Det er jo bare snakk om å blande to stoffer, svarer Sinkaberg på spørsmål fra Dagens Næringsliv.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har flere ganger den siste tiden fortalt DN at hun ikke ønsker å kommentere forhold knyttet til den daglige driften i Sinkaberg-Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.