- Vi holder fast på at utsiktene for norsk økonomi de kommende to årene i det store og hele er gode, skriver sjeføkonom Erik Bruce og seniorøkonom Katrine G. Boye i Nordea, i bankens ferske konjunkturrapport «Økonomisk oversikt».

For etter et overraskende svakt fjerde kvartal, der veksten i norsk fastlands-BNP var svak, og det i tillegg var overrakskende lav vekst i forbruket - venter Nordea nå at forbruksveksten vil ta seg opp igjen. Også bolig- og oljeinvesteringene vil fortsette å øke, mens offentlig etterspørsel vil vokse moderat.

- Eksporten av tradisjonelle varer vil derimot bli svak, noe som vil bidra til svak vekst i investeringene i blant annet industrien, skriver Bruce og Boye.

Kommer gradvis
Norges Bank vil holde styringsrenten lav, men det er mer usikkert hva som skjer med bankenes utlånsrenter og utlånsvilje på grunn av innføring av strengere egenkapitalkrav, tror Nordea.

- Vi har lagt til grunn at opptrappingen av kapitalkravene kommer gradvis slik at effekten på utlånsrenter og bankenes utlånsvilje blir begrenset. Bankene har allerede strammet inn på utlånspraksis og utlånsmarginene har økte mye siden i fjor sommer. Det betyr at effekten på veksten i økonomien av de nye reguleringene antas å bli liten. Blir kravene strengere og gjennomført raskere enn antatt vil utviklingen i norsk økonomi bli svakere, blant annet fordi det vil kunne utløse et fall i boligprisene, skriver Nordea.

Ingen renteøkning i år
Skulle det skje vil imidlertid Norges Bank kunne senke styringsrenten ytterligere og holde den lav lenger enn Nordea anslår.

- Relativt moderat vekst i norsk økonomi, lav inflasjon og få tegn til overoppheting betyr at vi ikke tror på noen renteøkning i år. At et signal om en renteøkning vil føre til en signifikant kronestyrking tilsier også at det ikke blir noen renteøkning i år.

Neste år venter Nordea imidlertid at Norges Bank begynner en svært forsiktig heving i rentene. Inflasjonen antas da å ha tatt seg noe opp og vekstutsiktene vil fortsatt være gode.