De tre styrerepresentantene som fredag trakk seg fra Morpol-styret oppførte seg som "husmødre og barn", sier hovedaksjonær og konsernsjef Jerzy Malek i Morpol til TDN Finans.

Uenighet om styrets rolle har skapt konflikt hos det polen-baserte lakseselskapet med over 4.000 ansatte. Selskapet har videreforedlingsproduksjon med røykeri i Polen og er også aktiv i lakseoppdrett i Skottland siden 2010 og i Norge siden januar 2011. Morpol ble notert på Oslo Børs 30. juni i fjor.

Aksjen ble notert like under 20 kroner, men ved inngangen til august i år, falt aksjen brått og bratt. Så langt i år er aksjen halvert i verdi, og i dag falt den ytterligere 16 prosent til 10,60 kroner.

- Jo før, jo bedre
Styreleder Thorhild Widvey meldte i dag, fredag, at hun sammen med styremedlemmene Hans den Bieman og Elbjørg Gui Standal trekker seg med umiddelbar virkning.

- Jo før, jo bedre. De er ikke forretningsorienterte i det hele tatt. De forsøker å drive selskapet, og snakker om corporate governance, men de vil styre selskapet som om de er husmødre og styrer husholdningen, sier Malek til TDN Finans.

Gründeren kommer ikke til å savne styremedlemmene som nå forlater selskapet.

-Jeg ønsker ikke å ha dem. Jeg vil gjerne ha med hun professoren (..), Elbjørg Standal, men hun forlater styret sammen med sin venn Thorhild. Jeg ville gjerne beholdt Standal fordi hun hadde verdi, kanskje ikke i forhold til forretningene, men i det minste kjenner hun godt til reglene ved Oslo Børs, fortsetter Malek.

 

Thorild Widvey ønsker ikke å kommentere Maleks karakteristikk. Widvey, som var olje- og energiminister under Bondevik II-regjeringen i 2004-2005 har sittet i Morpol-styret siden børsnoteringen i 2010 og vært styreleder siden mai 2011.

- Vi mener at aksjonærer bør styre gjennom styret, og ikke gjennom rollen som konsernsjef. Det er der konflikten ligger. Vi mener at selskapet vil være bedre tjent med at aksjonærer styrer gjennom styret (..). Utover det har jeg ingen kommentar, sier Widvey.

Vil ikke sitte i baksetet
Malek mener at styret ville at "han skal styre selskapet fra baksetet", men at det ikke er det beste for selskapet.

- Selskapet er kun 12 år gammelt, og mye må utvikles. Det er viktig å ha en tett styring. For et halvt år siden sa jeg at jeg ville gi meg som konsernsjef etter to år. De snakker om at det er dårlig selskapsstyring at største aksjoner er konsernsjef. Men da vi ble børsnotert viste alle at jeg har 50 prosent, og jeg kontrollerer selskapet, noe de som kjøpte aksjer i selskapet var enig i, sier Malek.

Han mener at han gjennom oppbyggingen av selskapet har bevist at han kan det han holder på med. Hvis han hadde ment det var forsvarlig, ville han trappet ned.

- Jeg drømmer om å ta det litt mer med ro. Jeg er over 60 år. Jeg jobber 80- 90 timer i uken for selskapet. Jeg har kanskje 2-3 dager ferie pr år. Slik har det vært i årevis, sier Malek.

Selskapet har etter børsnoteringen kjøpt flere oppdrettselskaper, deriblant børsnoterte Marine Farms.

-Alt har blitt godkjent i styret. Det har aldri vært uenighet om investeringene, eller om hva vi skulle kjøpe. Kjøpene var hovedgrunnen til børsnoteringen, sier konsernsjefen.

Han er "ekstremt fornøyd" med alle oppkjøpene.

-Kjøpene i Skottland gir oss mulighet til å bygge foredlingsanlegg i Storbritannia. Det kunne jeg aldri drømt om uten å ha oppdrettsvirksomhet der, sier han, og fortsetter:

- Jeg ville egentlig gjøre oppdrett i Norge, men det var veldig vanskelig å kjøpe noe i Norge. Andre ville ikke at vi skulle ha egen oppdrett. Jeg kjøpte Jølkefjord Laks. Det er et nydelig selskap, det beste i Norge. De har veldig lav kost, glimrende sjøforhold. Vi skal nå gjøre det selskapet om til et med flere typer laks.

Malek sier at de for tiden ikke ønsker å kjøpe mer virksomhet i Norge, og at de nå fokuserer på å integrere de selskapene de har kjøpt.

- Sa opp fire ganger - nå var det nok
20. juni meldte selskapet at finansdirektør Steven Rafferty hadde sagt opp.

-Hva var grunnen til at Rafferty sa opp?

-Han har sagt opp fire ganger, til og med en gang før vi ble børsnotert. Hver gang har han kommet tilbake med ønske om å fortsette. Siste gang sa jeg, ok, vi er lei av dine oppsigelser hver fjerde måned. Nå vil han komme tilbake igjen, men nok er nok, sier Malek.

Det har ikke lykkes TDN Finans å komme i kontakt med finansdirektør Steven Rafferty.

Noen måtte gå
Elbjørg Gui Standal var blant de tre som fredag trakk seg fra Morpol-styret. Den tidligere Sparebanken Møre-direktøren, nå BI-foreleser, hadde kun vært styremedlem siden 23. august.

- Å skulle ha en hovedaksjonær som også er daglig leder i et så stort selskap mener vi er en uheldig sammensetning. Vi har hatt diskusjoner om å ha en annen struktur i selskapet, sier Standal til TDN Finans.

-Så enten går han eller dere?

- På sett og vis kan du si at det er et scenario. (..) Vi i styret har vært veldig klare på at vi må ha gode styringsformer i et så stort selskap. Når det trekker ut i tid fikk det denne konsekvensen, sier hun.

Standal presiserer at hun har stor respekt for det Malek har oppnådd.

- Malek er en fantastisk entreprenør. Han er fantastisk flink, og har fått til svært mye. Det skal han ha stor kreditt for, sier hun.

Om Maleks beskrivelse av de tre som trekker seg, sier Standal:

- Dette er en mann som sier det han tenker, uten å gå igjennom et filter (..) Det blir umulig å kunne styre selskapet på en forsvarlig måte med den holdningen han har til oss.

- Kulturforskjell
Hun mener at det er urimelig at Malek sier at de ikke er "business minded".

- Jeg kjenner ikke det helt igjen. At vi ikke er business minded må han gjerne si, men jeg tror nok at alle vi tre har vært med på å utvikle selskaper, etablere selskaper, i ulike faser. Det kan en ikke klare om en ikke er business minded. Jeg synes at det er urimelige uttalelser, men han må jo få ha sine oppfatninger, sier hun.

Standal mener at konflikten kan skyldes kulturforskjell mellom Polen og Norge. Hun mener at Malek ser på styret mer som et rådgivende forum, men understreker at det også er juridisk ansvarlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.