Roy Nilsen i Anticimex, med 20 års erf#229 som takstmann, var den som innførte boligsalgsrapport som standard ved boligsalg. Han har i tillegg kjempet for en bedre utdannelse av takstmenn.

- Takstorganisasjonene er det siste sovjetveldet. De opptrer som en mafia, sier Nilsen til Dagens Næringsliv.

Nilsen reagerer sterkt på administrerende direktør Arne Støbakk i Norges Takseringsforbund (NTF) uttalelser i gårsdagens DN om at eiendomsmeglerne vil ha monopol på å sette pris på boliger.

- Det er jo helt feil. Det er jo takstorganisa-sjonene som vil ha - og har hatt - monopol på verdisetting av boliger, sier Nilsen.

Norges Takseringsforbund og NITO-takst er de to eneste organisasjonene som organiserer takstmenn i Norge. Organisasjonene har i overkant av 1600 medlemmer, og har hatt et monopol på å sertifisere og utdanne takstmenn.

Avviser kritikk
Daglig leder Kai-Haftor Olsen i NITO-takst reagerer sterkt på Roy Nilsens karakteristikker av takstorganisasjonene.

- Vi har aldri hindret våre medlemmer å ta kurs, og vi vil også at takstmennene skal ta ansvar for den jobben de gjør, sier Olsen, som mener det blir feil å kritisere takstorganisasjonene for å ha stått for opplæring og sertifisering av takstmennene selv.

Håpløst
På spørsmål fra avisen hvordan en forbruker skal vite hvor han kan finne en god takstmann, svarer Nilsen:

- Det er helt håpløst. Forbrukere bør være vettskremte. De tror de leier inn profesjonell og ansvarsfull hjelp, men så får de en boligsalgsrapport som er full av mangler. Og det er verre enn å ikke ha noen rapport i det hele tatt.

Nilsen understreker imidlertid at det skjer endringer i positiv retning. Sammen med Forbrukerrådet har Anticimex tatt initiativ overfor Standard Norge for å lage en ny norsk standard som setter objektive krav til en faglig solid bygningsrapport. Nå sitter deltagere både fra eierskifteforsikringsselskapene, eiendomsmeglere, bygningsfaglige miljøer og takstorganisasjonene for å lage felles krav uten særinteresser.

Forbud
Medlemmene i takstorganisasjonen NITO-takst har imidlertid fortsatt forbud mot å bruke andre skjemaer enn de organisasjonen har.

- De ligger fortsatt i skyttergraven, konstaterer Nilsen.

I takstlovutvalgets innstilling som nå ligger til behandling i Justisdepartementet er det forslag om obligatorisk boligsalgsrapport ved salg av bolig.

Les også: Grove feil i de fleste boligtakster (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.